пʼятниця, 12 листопада 2010 04:22

Деcятеро нових мерів очолили обласні центри
10

Житомир. Володимир Дебой, 44 роки. Партія регіонів

З 2008-го — заступник губернатора. Курирує транспорт, промисловість, енергетику та зв'язок. Дебой переміг з 19,9% голосів. Передвиборну кампанію побудував на рекламі дружби з губернатором Сергієм Рижуком, із яким чинний мер Віра Шелудченко конфліктувала. Дебой любить спортивні машини, має "субару". Може проїхатися стоячи на мотоциклі. Кілька разів на тиждень плаває в басейні.


Запоріжжя. Олександр Сін, 49 років. Партія "Батьківщина"

Має прізвисько "непотопляемый Син". Із 1990-го працює на керівних посадах. Був заступником міського голови, першим заступником губернатора. На виборах отримав 38,28% голосів.

— Сін зіграв на очікуваннях виборців, що мер має бути добрим господарником. До того ж за нього проголосували люди, які були проти Партії регіонів, — коментує політолог 51-річний Володимир Фесенко.


Кіровоград. Олександр Саінсус, 62 роки. Партія регіонів

Зробив кар'єру від робітника до голови наглядової ради заводу "Червона зірка", що виробляє 76% сільськогосподарської техніки країни. Провів акціонування підприємства. Близько 10 тисячам робітників пояснив, що їхні акції пропали. Саінсус отримав 34,6% голосів. Кажуть, його просував Павло Штутман, голова наглядової ради компанії "Ельворті груп", до якої належить "Червона зірка".


Луцьк. Микола Романюк, 52 роки. "Сильна Україна"

Колишній керівник Волинського відділення "Приватбанку" на виборах отримав 34,85% голосів. В облраді входив до фракції "Наша Україна". За президента Віктора Ющенка понад два роки очолював область.

— Романюк був фаворитом, — каже Володимир Фесенко. — Мав сталий електорат серед людей поважного віку. Підкреслював позапартійність, хоча й давно дружить з лідером партії Сергієм Тігіпком.


Одеса. Олексій Костусєв, 56 років. Партія регіонів

Кандидатуру уродженця із Сахалінської області підтримали 50,8% городян. Із 2001-го очолював Антимонопольний комітет. За п'ять років став нардепом від Партії регіонів.

— Мер Едуард Гурвіц програв, бо втомився сам, а Одеса втомилася від нього, — вважає Володимир Фесенко. — Він балотувався тільки заради оточення. Подумки він живе у 1990-х, постійно згадує про ті часи.


Полтава. Олександр Мамай, 42 роки. Партія "Совість України"

Володіє підприємством "Інтер-Агро", яке виробляє третину молока в регіоні. Отримав 61,64% голосів. Каже, що витратив на вибори 5 млн грн: півтора року тому роздавав продуктові набори бідним і пенсіонерам.

— На виборців впливали великими грошима, десь 40 мільйонів гривень, — говорить 46-річний Андрій Матковський, діючий мер Полтави, який програв Мамаю. — Виборцям потрібні подарунки, а не конкретні справи.

Сімферополь. Віктор Агеєв, 51 рік. Партія регіонів

Депутат Верховної Ради Криму отримав 47,42% голосів. Контролює будівельну корпорацію "Укрросбуд". Зять екс-мера Сімферополя, депутата кримського парламенту Валерія Єрмака.

— Агеєв зобов'язаний перемогою Партії регіонів, — каже Володимир Фесенко. — На його користь використали адміністративні можливості. Попередній мер Бабенко не влаштовував партійне керівництво.


Тернопіль. Сергій Надал, 35 років. Партія "Свобода"

За 16 років

став заступником обласного підрозділу податкової інспекції. Має триповерховий будинок за $500 тис. в елітному районі міста. За Надала проголосували 27% виборців.

— У перемозі кандидата від "Свободи" зіграв роль партійний чинник, — розповідає Володимир Фесенко. — Якщо у Тернополі людина балотується від цієї партії, то це додає щонайменше 10 відсотків голосів.


Ужгород. Віктор Погорєлов, 59 років. Партія "Еко"

Працював у міськжитлоуправлінні. За службові зловживання сім років відбував покарання на лісоповалі в Сибіру. Згодом домігся зняття судимості. Очолював Ужгород у 2002–2006 рр. Нині отримав 33% голосів.

— Конфліктний характер екс-мера Сергія Ратушняка не сприймають місцеві виборці, — каже Володимир Фесенко. — Він загрався у велику політику, мало робив для міста. Погорєлов на цьому фоні виглядав краще.


Харків. Геннадій Кернес, 51 рік. Партія регіонів

Секретар міськради і виконувач обов'язків міського голови здобув 30,09% голосів і випередив свого конкурента-"бютівця" Арсена Авакова. На посаду його активно просував губернатор Михайло Добкін.

 — Кернес пофарбував бордюри, поремонтував дахи, навів чистоту на вулицях. Це допомогло йому виграти вибори, — вважає Володимир Фесенко.


Мери, які залишилися на посадах


Вінниця — Володимир Гройсман

Дніпропетровськ — Іван Куліченко

Донецьк — Олександр Лук'янченко

Івано-Франківськ — Віктор Анушкевичус

Луганськ — Сергій Кравченко

Львів — Андрій Садовий

Миколаїв — Володимир Чайка

Рівне — Володимир Хомко

Суми — Геннадій Мінаєв

Херсон — Володимир Сальдо

Хмельницький — Сергій Мельник

Черкаси — Сергій Одарич

Чернівці — Микола Федорук

Чернігів — Олександр Соколов

Зараз ви читаєте новину «Деcятеро нових мерів очолили обласні центри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі