середа, 02 червня 2010 07:47

Чорноморського газогідрату вистачить на півтори тисячі років

Великі запаси газогідратів в українській економічній зоні Чорного моря підтвердили вітчизняні й німецькі науковці. Газогідрат — це лід, що містить газ метан.

— Газогідрати зосереджені у ґрунті Чорного моря на глибині до 700 метрів, — каже 80-річний Євген Шнюков, керівник відділу морської геології й осадового рудоутворення Національного науково-природничого музею. — Вони кристалізуються за високого тиску і низької температури. Коли тиск зняти, газ випаровується. Налагодити розробку покладів дуже вигідно, бо в одному кубометрі газогідрату містяться 166 "кубів" метану.

Із німецькими вченими на найсучаснішому дослідному кораблі поклади під Чорним морем шукав 50-річний Сергій Гулін. Він завідувач відділу радіаційної та хімічної біології Інституту біології південних морів. Фахівець припускає, що метану з моря вистачить на півтори тисячі років.

 — Українські науковці вже вигадали метод видобутку його з газогідратів: у шар льоду закачають вуглекислий газ, який витіснить метан, і далі його транспортуватимуть споживачам. Лід із газом не потрібно піднімати на поверхню, в цьому вся простота нашого методу, — пояснює Сергій Гулін. — Як першовідкривачі ми братимемо участь і в подальших стадіях розробки родовищ. Інтерес до видобутку газогідратів у Чорному морі кілька років тому проявляла американська компанія "Венко". Але тодішній прем"єр Юлія Тимошенко розірвала з ними контракт. Можливо, компанія налагодить зв"язок із новим урядом. При цьому розподіл чистого прибутку між "Венко" і державою мав би бути 50 на 50.

Щороку в Україні видобувають близько 20 млрд "кубів" метану на суходолі. В українській економічній зоні Чорного моря запаси газу дорівнюють сотні річних видобутків, вважає директор Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії 68-річний Валерій Кухар:

— У точках найбільшого скупчення газогідратів можуть бути глибинні поклади метану. Буріння в цих місцях дозволить видобувати газ більш звичними технологіями. А в розробці покладів газогідрату Україні слід співробітничати із такими транснаціональними компаніями, як "Бритіш Петроліум" або "Шелл", які мають великий досвід із глибоководного буріння.

Найбільше газогідрату зосереджено за Полярним колом. Також знайшли їх у російській і румунській економічних зонах Чорного моря. У Тихому океані біля берегів Японії видобуток метану планують розпочати 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «Чорноморського газогідрату вистачить на півтори тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі