пʼятниця, 12 листопада 2010 06:23

Чому Янукович програв місцеві вибори?

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Вибори пройшли, а українське суспільство та світова громадськість досі не можуть відійти від того шоку, який вони отримали, побачивши, як влада під себе організувала результати волевиявлення.

Виборами обурюються навіть у Центральній виборчій комісії. Так, заступник голови ЦВК Андрій Магера в ефірі каналу ТВі зауважив, що вибори-2010 були чи не найгірші, починаючи з 2004 року. Головною причиною він вважає недосконалість закону про місцеві вибори.

— Були неодноразові наші звернення щодо удосконалення, змін до виборчого законодавства, але перемогла так звана політична доцільність у залі Верховної Ради. Голос ЦВК не хочуть чути в парламенті, — вважає Магера.

Влада на чолі з Януковичем не пройшла випробування виборами і на міжнародному рівні.

"Вибори до органів місцевої влади в Україні, що відбулися 31 жовтня, не відповідали повною мірою стандартам Ради Європи", — заявили представники місії спостерігачів РЄ на українських виборах. Про це повідомляє блог Ради Європи "Гьюман райтс європ".

Так, голова делегації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Гудрун Мослер-Тьорнстрьом говорить:

— Ті, хто прийняв закон, який уможливив політично незбалансовані склади виборчих комісій і сприяв, зокрема, скасуванню реєстрації кандидатів в останню мить перед виборами, мали б визнати: голосування не відповідало стандартам, які ми хотіли побачити. Зокрема, всім вимогам європейських стандартів про чесні, прозорі та професіонально організовані вибори.

Члени делегації також висловили стурбованість повідомленнями про те, що фальшиві бюлетені могли бути "вкинуті" у скриньки для голосування.

Група Європейської народної партії (ЄНП) в Європарламенті також стурбована тим, як пройшли місцеві вибори 31 жовтня, та вважає за необхідне для України дотримуватися демократії та верховенства права. Про це заявив голова делегації європейських "народників", віце-президент групи, швейцарець Гуннар Хьокмарк за результатами візиту до Києва. Він висловив переконаність у тому, що такі вибори не повинні повторитися в Україні. Адже для Європи поняття верховенства права — не пустий звук. Цивілізований світ не може спокійно дивитися на те, як ґвалтують в Україні право громадян на вільне волевиявлення.

Крім негативної європейської реакції, днями з'явилася оцінка і найвпливовішої у світі держави — Сполучених Штатів Америки. Там Януковичу також поставили "двійку". У США вважають, що останні місцеві вибори в Україні не відповідали стандартам відкритості й чесності. Про це розповідає помічник державного секретаря США у справах Європи та Євразії Філіп Ґордон в інтерв'ю радіо "Свобода":

— Ми вважаємо, що ці вибори не відповідали стандартам відкритості й чесності, на відміну від президентських виборів, наприклад, які пройшли раніше цього року. І віце-президент США Джо Байден вів мову з президентом Януковичем про важливість дотримання принципів демократичних реформ. Я думаю, що світ, Європейський Союз і США уважно стежили за перебігом місцевих виборів в Україні, тому й заявляю, що ми не вважаємо, що вони відповідали демократичним стандартам.

Віктор Янукович сподівався, що після передачі збагаченого урану США заплющать очі на антидемократичну діяльність влади в Україні. Однак цього не відбулося. Політологи навіть стверджують, що Янукович, захопившись фальсифікаціями, сам загнав себе у глухий кут і ослабив свої позиці — як усередині країни, так і за кордоном. Адже тепер цілком зрозуміло, якими методами планує діяти його команда.

Лідер всеукраїнської громадської організації "Громадянська позиція", народний депутат Анатолій Гриценко заявляє, що з місцевих виборів потрібно робити системні висновки:

Нова влада будує авторитаризм замість того, щоб розбудовувати демократію

— Цими виборами, першими для Януковича як президента, країну відкинуто, як мінімум, у 2004 рік.

Він також закликав європейських партнерів не лише давати різкі оцінки щодо організації виборчого процесу в Україні, а вдаватися до конкретних, жорстких дій щодо фальсифікаторів:

— Я порадив би європейцям — хай захистять себе, якщо в них дійсно є цінності, а не ритуальні заклинання: чесні вибори, відсутність корупції, непорушне податкове законодавство, судова система. Так складіть же списки тих, хто порушує ці цінності в нашій країні, бо людська природа така, що вона буде порушувати ці цінності й там! Не видавайте їм шенгенських віз! І коли стане відомо, що певний член уряду, чи губернатор або суддя не отримав візи, це буде сильним стримуючим чинником. Поставте цей шлагбаум! Вони не поїдуть до Африки або в Азію, оскільки в них майно в Європі і дітей своїх вони навчають там.

— Нинішня влада товстошкіра. Протокольні заклики до демократії та дотримання закону їх не дуже пробивають. А ось без кредитів уряд Азарова, при всіх своїх заявлених можливостях як сильної влади, не здатний збалансувати бюджет — ні поточний, ні в наступному році, — додає Гриценко.

І справді. Влада Януковича-Азарова вициганює в Заходу все нові та нові кредити, але діяти всередині країни намагається російсько-азійськими методами авторитаризму. Тому треба визначитися: або не брати гроші, або з повагою ставитися до демократії, свободи слова та інших цінностей, які лежать в основі будь-якої правової держави.

Чітка позиція світової демократичної громадськості стала підтримкою для української опозиції.


Головна опозиціонерка країни Юлія Тимошенко майже повторила оцінку іноземних експертів.

— Міжнародні організації, які стежили за виборами, уряди демократичних країн, західна та українська преса так само, як і народ України, винесли свій вирок цим виборам. Їх визнали такими, що не відповідають міжнародним стандартам, критеріям і принципам, і які неможливо вважати чесними, прозорими та демократичними. Це були найбільш нечесні та брудні вибори в історії незалежної України, — говорить лідер партії "Батьківщина" на спеціальній прес-конференції.

— Нова влада, захоплена зростанням своїх повноважень, не здатна оцінювати свої помилки і продовжує робити їх далі. Нагадаю, що попередня спроба відібрати в українців право на чесні демократичні вибори, спроба принизити їх людське достоїнство та громадянську гідність завершилася для цієї ж влади 2004 року повним фіаско. Тому — я вірю в Україну! — заявляє Юлія Тимошенко.

Схоже, для Віктора Януковича місцеві вибори стали останнім попередженням як із боку міжнародної громадськості, так і зсередини країни. Українці незадоволені, що нова влада будує авторитаризм і самозбагачується замість того, щоб розбудовувати демократію та наближати країну до європейських соціальних стандартів. Вибори стали лакмусовим папірцем, який продемонстрував справжні цілі команди Януковича

Зараз ви читаєте новину «Чому Янукович програв місцеві вибори?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі