вівторок, 12 квітня 2011 05:30

Чиновники самі не покращують демографічні показники

 

У міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка шестеро дітей. Серед керівників парламентських фракцій по четверо нащадків мають комуніст Петро Симоненко і "нунсівець" Микола Мартиненко. Така ж велика родина в голови Тернопільської облдержадміністрації Валентина Хоптяна. В оточенні президента троє дітей має лише голова його адміністрації Сергій Льовочкін. Проте середній показник чиновників загалом не дотягує до двох дітей — стільки має бути в родині, щоби населення самовідтворювалося.

— Для розширеного відтворення нації потрібні вищі показники, ніж навіть ті, що демонструє влада. Хоч у заможних людей можливостей покращити демографічну ситуацію значно більше, але вони її не поліпшують, — коментує керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, 56 років. — А більшість українців не мають належних умов, щоби заводити великі родини.

І тут навіть питання не в грошах, якими держава намагається стимулювати бажання народжувати. Людям бракує відчуття перспективи, розуміння того, що матимуть роботу й житло. Раніше одруження в студентські роки було нормою. Тепер межа посунулася до 30 років, і більше однієї дитини подружжя не заводить. Збільшення допомоги істотно не вплине на бажання народжувати, — резюмує експерт.

Закон про збільшення виплат при народженні дитини президент підписав минулого тижня. Допомога на первістка тепер становитиме близько 24,5 тис. грн, на другу дитину – під 49 тис. грн, на третю і кожну наступну – біля 98 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники самі не покращують демографічні показники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі