четвер, 24 квітня 2008 14:04

Черновецькому можуть не дати вступити на посаду

За місяць кияни обиратимуть новий склад Київради та міського голову. Уже сьогодні зрозуміло, що майбутнім мером стане один із трьох кандидатів. Згідно з проведеним центром "Соцвимір" дослідженням, за Леоніда Черновецького готові віддати голоси 30,1% киян,  за Віталія Кличка — 21,8% за Олександра Турчинова — 12,2%.

Проте головна інтрига полягатиме не стільки у виборах мера, скільки у тому, як зміниться склад Київради. Вже нині зрозуміло, що вона буде поділена на дві групи — прихильників діючого мера та його запеклих опонентів. До першої ввійдуть Блок Леоніда Черновецького і Партія регіонів. Другу складуть БЮТ, НУ-НС та Блок Кличка. Теоретичні шанси здолати тривідсотковий бар"єр мають блоки Омельченка, Катеринчука і Литвина. Швидше за все, їхні депутати теж приєднаються до Черновецького — адже в тих списках багато забудовників. А вони зацікавлені у збереженні чинної столичної влади.

Наступні вибори можуть відбутися восени

Утім, шанси демократичої коаліції отримати у Київраді більшість переконливіші. Адже лише Блок Юлії Тимошенко спроможний здобути до 50–55 місць. Усього в Київраді 120 депутатів. Торік на дострокових виборах до Верховної Ради БЮТ отримав підтримку понад 46% киян. Найімовірніше, разом із НУ-НС та Блоком Кличка "біло-сердечні" й формуватимуть нову більшість.

Отож навіть якщо мером переоберуть Леоніда Черновецького, то вступити на свою посаду йому може й не вдатися. Для приведення міського голови  до присяги обов"язковою є присутність на сесії 61 депутата. Такого шансу Черновецькому його опоненти не дадуть. І перебувати на посаді мера він зможе лише у статусі виконувача обов"язків. До речі, Черновецькому також не вдасться стати і головою Київської міської державної адміністрації, адже для цього потрібна буде віза прем"єр-міністра. А сумнівів у тому, що Тимошенко збереже свою посаду принаймні до осені, не виникає навіть в її опонентів.

Тому перспективи у Черновецького невеселі. Якщо 25 травня демократична коаліція здобуде понад 80 мандатів, то зможе невдовзі оголосити йому недовіру. Та й навіть якщо цих мандатів буде менше, патова ситуація в  Київраді змусить підтримати демкоаліцію депутатів інших фракцій. Це означатиме, що наступні вибори мера можуть відбутися вже восени. Відтак шанси перемогти на них Турчинова та Кличка зростають.

Зараз ви читаєте новину «Черновецькому можуть не дати вступити на посаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі