пʼятниця, 07 вересня 2012 00:00

Людина може голосувати за місцем фактичного перебування

Автор: фото з сайта www.opryshko.irrp.org.ua.
  Людмила Опришко: ”Після перевірки видається наказ про тимчасову зміну місця голосування виборця”
Людмила Опришко: ”Після перевірки видається наказ про тимчасову зміну місця голосування виборця”

На парламентських виборах можна голосувати не за місцем приписки. Для цього треба звернутись із заявою, в якій попросити тимчасово змінити місце голосування — виборчу дільницю. Так людина може віддати свій голос за місцем перебування в день виборів, каже адвокат, юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко, 43 роки.

— Заяву подають до органу ведення Державного реєстру виборців. Він може бути розташованим в апараті районної державної адміністрації чи в міській раді.

У заяві потрібно вказати прізвище, ім'я, по батькові, дату та місце народження, виборчу адресу. Треба вказати, чому змінюєте місце голосування й адресу, де ви хочете проголосувати — зазначити номер виборчої дільниці, назву і номер виборчого округу. При поданні заяви необхідно надати паспорт громадянина України.

Після написання заяви орган ведення реєстру перевіряє, чи людина включена до Державного реєстру виборців, чи має право голосу. Після перевірки видається наказ про тимчасову зміну місця голосування виборця. Людина отримує посвідчення, яке реєструється у журналі обліку посвідчень. Із ним виборець може голосувати на дільниці, яку він вказав у заяві.

Заяви приймають не раніше дня утворення виборчих дільниць — 27 вересня, і не пізніше, ніж за п'ять днів до дня голосування, тобто останній день подачі — 23 жовтня. Вибори — 28 жовтня. Заяву розглядають невідкладно.

Людині можуть відмовити із двох причин. Перша — заява подана невчасно. Тобто раніше утворення виборчих дільниць чи після 23 жовтня. Друга — особа не має права голосу. При відмові інформують у письмовій формі, зазначивши всі причини.

Відмова може бути оскаржена в суді.

Зараз ви читаєте новину «Людина може голосувати за місцем фактичного перебування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі