четвер, 22 лютого 2007 18:49

БЮТ і "Наша Україна" переслідують різні цілі

Поновлення співпраці між БЮТ і блоком "Наша Україна", а також останні заяви голови Ради "Народного союзу "Наша Україна" Віктора Балоги щодо підтримки закону про опозицію та спільне блокування роботи парламенту наводять на думку — помаранчеві керманичі всерйоз усвідомили політичні загрози з боку антикризової коаліції та уряду. Принаймні цього тижня у Верховній Раді вони діяли спільно.

Однак казати про міцність такого союзу поки що зарано. Бо нові-старі союзники переслідують різні цілі.

"Наша Україна" розраховує на те, що БЮТ більше не голосуватиме з "антикризовиками" за подолання президентського вето. Отже, "нашоукраїнці" оберігають таким чином президента Віктора Ющенка від повної втрати контролю над політичною ситуацією. Крім цього, співпраця з БЮТ зберігає за "Нашою Україною" залишки власного електорату, що в комплексі з модернізацією партії дає їй шанси на життя.

Без підтримки Тимошенко Ющенко може забути про другий термін

БЮТ та його лідерка розглядають співпрацю з "Нашою Україною" насамперед як співпробітництво з президентом, який у разі виникнення правових підстав може розпустити парламент. Тоді з"являється можливість усунення від влади команди Януковича й повернення на прем"єрську посаду Тимошенко. До того ж співпраця з "Нашою Україною" робить БЮТ домінуючою в опозиційному таборі силою і фактично, і юридично — але при цьому зберігається видимість рівноправ"я. Ще БЮТ отримує можливість сформувати разом із "нашоукраїнцями" більшість у тих місцевих радах, де у БЮТівців найбільші фракції. Власне, це також спонукає до співпраці з БЮТ і "Нашу Україну". Але чи не найголовнішим спільним мотивом у цього об"єднаного опозиційного тандему є вплив на Конституційний суд, надії на який покладає і БЮТ, і "Наша Україна". Не секрет, що на частину суддів впливають "нашоукраїнці", на частину — БЮТівці.

Що може вплинути на тривалість цього союзу?

Як не дивно, насамперед довге політичне життя антикризової коаліції. Адже наявність спільного ворога об"єднує більше, ніж перемога над ним. Якщо не вдасться найближчим часом усунути Януковича від влади, то спільна діяльність БЮТу та "Нашої України" продовжиться принаймні до президентських виборів. Якщо коаліція розпадеться, то у випадку її переформатування чи НСНУ, чи БЮТ розпочнуть сепаратні переговори з Партією регіонів. А у випадку дострокових виборів між "помаранчевими" знову розпочнеться боротьба за спільний електорат.

На міцність союзу БЮТу та НСНУ впливає й перспектива майбутніх президентських виборів. Сьогодні без підтримки Тимошенко Ющенко може забути про другий термін — за даними соціологічних досліджень він не виходить навіть до другого туру. З іншого боку, Тимошенко теоретично може перемогти тільки на прямих президентських виборах, тоді як Ющенко під гарантії "регіоналів" може піти на змінення Конституції й надання права обрання глави держави парламенту. Тому цим двом політикам всупереч амбіціям і колишнім суперечкам треба буде домовлятися про стратегічне взаємовигідне партнерство.

Зараз ви читаєте новину «БЮТ і "Наша Україна" переслідують різні цілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі