середа, 29 вересня 2010 04:32

Більшість соціальних проектів потрібно починати на рівні сіл

Упровадження соціальних інновацій навіть за мінімального фінансування дасть результати впродовж року, вважає Олександр Кардаков. Він очолює експертну комісію з інновацій партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна".

— Шість соціальних інновацій — єдиний реєстр соціальних пільг, електронний медичний паспорт, дистанційне навчання, система безпеки в школах, проекти "Електронне місто" і "Безпечне місто" — довели свою ефективність у пілотних проектах і успішно працюють в інших країнах, — розповідає експерт. — Зокрема проект "Електронне місто" передбачає створення єдиного порталу інформації, яка спрощує взаємодію людей із державними органами: куди подати заяву на будь-яку з послуг, починаючи від оформлення дитини до школи і закінчуючи проходженням техогляду в автоінспекції. Ця система також включатиме елементи електронного документообігу і єдиний кол-центр, куди городяни можуть звертатися з побутовими проблемами.

Кардаков додає, що система "Безпечне місто", крім контролю за криміногенною обстановкою, допомагає регулювати автомобільні потоки.

Єдиний реєстр соціальних пільг дасть змогу організувати облік наданих послуг і витрачених коштів. Носієм інформації є чипова картка, стандарти якої вже прийняті в Україні. Тому не потрібно створювати супердорогих комунікацій. Такою карткою можна замінити й медичні картки, тобто створити електронний медичний паспорт. Завдяки цьому пацієнт буде захищений від недобросовісних дій лікаря, який може виписати "непотрібний" препарат: згідно з діагнозом, пацієнту запропонують перелік тільки необхідних ліків.

Реалізація таких інновацій залежить від бажання керівників на місцях щось робити. Адже більшість соціальних проектів потрібно починати на рівні сіл, районів і міст.

Зараз ви читаєте новину «Більшість соціальних проектів потрібно починати на рівні сіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі