пʼятниця, 25 грудня 2015 07:15

Безвізовий режим отримаємо влітку 2016 року

"Запам'ятаймо цей день — день відкритої Європи, день незалежності від Росії, — пише 18 грудня у соцмережі журналіст Юрій Бутусов, 39 років.

"Цього дня Єврокомісія схвалила кінцевий звіт щодо лібералізації візового режиму між ЄС і Україною. Працювати почали ще з жовтня 2008-го. Комісія вважає: "Україна виконала всі умови, необхідні для впровадження безвізового режиму", — продовжує Бутусов. — Народ України і влада довели світові, що здатні стати державою — європейської, а не азійської родини. Європа теж уперше продемонструвала, що ставиться до України не як до російської сфери впливу, а як до рівного партнера".

Тепер звіт Єврокомісії про скасування віз між Україною і ЄС мають схвалити депутати Європарламенту. Це може відбутися в січні. Але остаточне рішення — за Радою міністрів країн ЄС. На коли там поставлять українське питання — поки що невідомо. Це може бути і у квітні, і в червні. Якщо голосування буде позитивне — рішення набуде чинності через півтора місяця. І українці зможуть в'їжджати без віз у 57 країн, включно з державами Євросоюзу. При собі треба буде мати біометричний паспорт, квитки в два боки, письмове підтвердження житла. Власникам звичайних паспортів, старого зразка, треба буде робити Шенгенську візу.

— До того часу мають запрацювати Націо­нальне антикорупційного бюро й Антикоруп­ційна прокуратура, треба створити ­Агентство з управління арештованим і конфіскованим майном та змінити відповідні закони, — пояснює експерт із зовнішньої політики Ростислав Томенчук, 37 років. — Європарламент точно проголосує "за". Але остаточне рішення буде за Радою міністрів ЄС, а вона складається з представників усіх країн. І всі мають сказати "так". Але на деякі з них здатна впливати Росія, тому вони можуть вставляти палиці в колеса, тягнути час.

Європейці можуть дотягнути до 2017-го?

— Ні, питання точно закриють наступного року. Оптимістичний прогноз — у червні-липні будемо їздити до Європи без віз. Якщо не виконаємо своїх зобов'язань вчасно — історія затягнеться на кілька місяців. Але в цьому й сама Європа не зацікавлена — хоча б через протистояння з Росією.

Зараз ви читаєте новину «Безвізовий режим отримаємо влітку 2016 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі