вівторок, 29 березня 2011 00:15

Без особистого прикладу буде лише намагання побороти корупцію

 

Міноборони відзвітувало про боротьбу із корупцією. Торік склали 329 протоколів про корупційні правопорушення, що на 2% більше, ніж 2009-го.

— Міжнародний досвід свідчить, що збройні сили практично не мають імунітету до загальнодержавних явищ, — коментує голова експертної ради Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Леонід Поляков, 50 років. — Якщо ж у нас корумпована сфера державних закупівель, то відгородити Міноборони чи збройні сили від неї не вдасться. Постачальниками всієї штатної номенклатури для війська є цивільні люди. Якщо вони дають хабарі поза межами Міністерства оборони, то будуть пропонувати їх і в міністерстві. Лише трохи залежить від особистості керівника: зацікавлений він брати чи ні.

У Сингапурі 30 років тому була корупція. Але керівництво держави знайшло способи так відрегулювати економіку, що корупція стала невигідною ні бізнесу, ні владі, ні народу. Доки особистого прикладу не буде, спостерігатимемо лише намагання. Позиція президента в цьому випадку досить суперечлива. Заяви правильні, але законодавство про боротьбу з корупцією десь ділося.

Відрізнити корупціонера можна за двома ознаками. Досить глянути, на яких посадах людина працювала, чи мала доступ до так званих "корумподоступних" сфер. І друга ознака — інформація зі спецслужб, контролюючих органів. Якщо там відповідальні люди, які не закриватимуть очі на документи, які, скажімо, стосуються розподілу квартир.

У війську можна спробувати ще цікавіший іноземний досвід: заохочувати стукачів. Так роблять у США. Вивести на три місяці корабель у море — одразу з'ясується: хто працює, а хто краде.

Зараз ви читаєте новину «Без особистого прикладу буде лише намагання побороти корупцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі