пʼятниця, 03 червня 2011 03:30

Бажання працювати менше за більші гроші природне

 

Інститут Горшеніна провів міжнародне соціологічне дослідження "Студенти — образ майбутнього". Студентів України, Росії, Польщі, Казахстану опитували, у яких країнах вони хотіли б жити після закінчення навчання.

— Якби таке опитування провели за Радянського Союзу, то відсоток охочих виїхати за кордон був би близький до сотні, — припускає соціальний психолог Олег Покальчук, 55 років. — Молоді завжди здається, що десь краще. Що сама вона достатньо кваліфікована, щоб зайняти чиєсь місце на Заході. Це нормально з точки зору вікових особливостей. Як і бажання працювати менше за більші гроші — природне.

Із результатів опитування бачимо, що казахи — найбільші патріоти. Гадаю, тут спрацював географічний момент. Казахові ближче виїхати в Китай. А ця країна мало асоціюється з привабливим закордоном.

Спрацьовує й етнопсихологічний момент: українці більш демонстративні, а казахи, люди Сходу, — скритніші. Спитаєш нашого хлопця: хочеш виїхати? То він відповість: усі виїжджають, то і я поїду, бо тут нічого робити, усе погано і так далі. Так кажуть ті, хто не пробував зробити своє життя кращим. Натомість людина, яка надумала виїжджати, багато про це не розповідатиме. Накопичить грошей, спакує речі і тихо купить квиток.

Зараз ви читаєте новину «Бажання працювати менше за більші гроші природне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі