понеділок, 15 березня 2010 18:15

БАДи не можуть коштувати понад півтори тисячі гривень

"Я був здоровий, займався підводним полюванням. Торік, коли випірнув із 15 метрів, уперше сталося запаморочення. Лікарі виявили ішемію судин головного мозку. По телевізору побачив рекламу біологічно активних добавок. Лікар по телефону продіагностувала мене і прописала ламінарін і гінобілобу за 1650 гривень. Від них по тілу пішли висипи, було важко дихати, червоніли вуха, напухав язик. Та лікарка сказала, що це "йде чистка організму". Потім призначила мені ще інозіт форте і кардіолу від атеросклерозу судин. Якось серед ночі в мене стався напад: серце наче вилітало з грудей. Навіщо продають ті БАДи, коли вони лише шкодять здоров"ю?"

Запитує Олександр Перковський, 57 років, з міста Прилуки на Чернігівщині


— Серцево-судинні хвороби не можуть виникнути через біологічно активні добавки. Винуваті не БАДи, а бездіяльність пацієнта і того, хто їх призначив, — запевняє 33-річний Денис Себов, головний лікар Кардіологічної клініки святої Катерини в Одесі. — Атеросклероз розвивається через підвищений рівень холестерину в крові. БАДи можуть знизити його, покращуючи обмін речовин, але не вилікувати хворобу судин. Замість них краще добре харчуватися і отримувати необхідну кількість вітамінів. Жодна БАД не коштує в аптеці понад 1,5 тисячі гривень. Ціна їй — не більше 50 гривень.

Гомеопат із Чернігова 54-річний Олександр Бабушкін зауважує, що БАДи не входять у жоден протокол лікування.

— Це не ліки, а звичайні харчові добавки, — каже. — Вони можуть містити несумісні вітаміни різних груп, і від цього розвивається алергія. Або ж поліпрагмазія — це коли на організм діють різні препарати, а він не знає, на що реагувати. Це все одно, що приймати проносне і снодійне одночасно.

Зараз ви читаєте новину «БАДи не можуть коштувати понад півтори тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі