четвер, 24 січня 2013 00:30

Автокефалія українського православ'я — це лише питання часу

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет звернувся до глав помісних церков із проханням розглянути питання автокефалії УПЦ КП на майбутньому Вселенському соборі. Без вирішення цього першоієрарх вважає проведення собору невиправданим, бо Україна є однією з найбільших православних країн.

— УПЦ Київського патріархату навряд чи дочекається від майбутнього Вселенського собору визнання своєї автокефалії. Підготовку до зборів ведуть 40 останніх років, — каже архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. — Востаннє їх проводили 787 року. Звісно, що правила визнання незалежності церков досі не вироблені. Тобто канонів визнання немає. Якщо немає канонів і принципів, то існують правила й традиції. У відповідності до традицій церкви стають самостійними шляхом самопроголошення. Цією дорогою, зокрема, пішли й росіяни. Їхня церква із 1448-й по 1589 роки була самопроголошеною, ніким у світі не визнаною.

Є непорозуміння й з тим, хто може дарувати автокефалію. Немає єдиної інституції та думки. Константинопольський патріарх вважає, що лише він, як глава світового православ'я, може дарувати автокефалію. Російська церква наполягає, що якщо УПЦ КП захоче відділитися, то згоду має отримати від церкви Московського патріархату. Вважаю, що обидві точки зору неправильні й безперспективні. Зараз просять автокефалії Македонська, Чорногорська, Американська та Українська церкви. Ніхто з них не помічений в єресі. Тому причини відмовляти немає. Щоб така ситуація не повторювалася в майбутньому, треба виробити принципи проголошення автокефалії й чітко їх дотримуватися.

У будь-якому разі всі, хто хотів визнання, зрештою, його отримував. Скажімо, 1870-го Константинополь піддав анафемі всіх церковнослужителів Болгарської церкви за спробу відокремлення. Підкреслюю, не главу церкви, а всіх служителів. І що? 1945 року Болгарська церква таки отримала автокефалію. Попереднє рішення Константинополя було визнано таким, що підлягає забуттю. Тому автокефалія українського православ'я — це лише питання часу.

Зараз ви читаєте новину «Автокефалія українського православ'я — це лише питання часу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі