понеділок, 20 липня 2009 16:19

Янукович і Тимошенко битимуться до останнього набою

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

За своєю драматичністю наступна президентська кампанія цілком може повторити або навіть перевершити вибори-2004. Цьогорічні перегони інтригують більшою кількістю варіантів імовірного завершення.

Минулого разу змагалися два кандидати, країна поділилася навпіл. Нині виборчий штаб Юлії Тимошенко намагається намалювати для громадськості таку ж картину: Тимошенко або Янукович. Тим часом у боротьбу втрутився третій повноцінний претендент — Арсеній Яценюк.

Соціологічні дослідження свідчать про те, що голосування відбуватиметься в два тури: жоден із кандидатів не набирає у першому більше 50%. Водночас лідерство на цьому етапі впевнено втримує Віктор Янукович. Його сьогодні готові підтримати приблизно 25% виборців. Другою зі значним відставанням іде Юлія Тимошенко — близько 15%, Арсеній Яценюк із 12% наступає лідерці БЮТ на п"яти.

У другому турі в Януковича з"являється привід для хвилювань. Розрив між його рейтингами та рівнем підтримки опонентів скорочується. Більшою мірою це стосується Яценюка: на сьогодні в другому турі в нього кращі шанси позмагатися з Януковичем. За даними деяких досліджень, шанси екс-прем"єра і екс-спікера можуть бути рівними. У можливій дуелі Віктора Федоровича та Юлії Володимирівни різниця в рейтингах також із часом то збільшується, то скорочується. Тобто шанси лідера Партії регіонів перемогти в фіналі дуже високі, але далеко не стовідсоткові.

Завершальне протистояння Януковича з Тимошенко або  Януковича з Яценюком матиме різні розв"язки. Змагання першої пари частково відтворять 2004 рік. Існує висока ймовірність боротьби  "стінка на стінку" і до останнього набою. Конкуренція між Януковичем і Яценюком видається комфортнішою для еліт. Розв"язка у ній буде спокійнішою. Про політичне майбутнє того, хто програє, опоненти можуть домовитися ще до голосування.

ПіслявиборНа ситуація також розвиватиметься за різними сценаріями. Якщо до обрання президента не змінять Конституцію і не відбудеться парламентських виборів, перед переможцем постане серйозна проблема: тяжко здобута посада має обмежені повноваження, а у Верховній Раді відсутня "своя" більшість.

Янукович і Тимошенко матимуть хоча б по великій фракції, а політична сила Яценюка взагалі не буде представлена в парламенті. І Партія регіонів, і БЮТ у разі перемоги на президентських виборах свого кандидата розраховуватимуть значно поповнити власну парламентську фракцію за рахунок "перебіжчиків" від головного опонента.  Проте  ситуативна й хитка більшість, якщо таку навіть буде створено навколо нового президента, навряд чи влаштує його. Хоч би хто став главою держави, він таки спробує провести дострокові вибори й створити у Верховній Раді лояльну до себе більшість. Найбільш зацікавленим у цьому буде Арсеній Яценюк, бо він зможе продублювати свій президентський відсоток і на парламентських виборах. Найменш —  Юлія Тимошенко. У разі обрання президентом вона, найімовірніше, спробує перекроїти під себе нинішній парламент. Це значно безпечніше, аніж втратити частину місць, що є сьогодні. БЮТу буде складно повторити свій результат 2007 року. Окрім цього, до нової Верховної Ради чималу фракцію проведе Яценюк.

Вихід у другий тур Януковича і Тимошенко частково відтворить 2004 рік

Однак усе може змінитися, якщо парламентські вибори відбудуться до чи разом із президентськими.

Парламентські перегони восени 2009 року вкрай загрозливі для БЮТу. Представництво біло-сердечних у парламенті зменшиться. Відповідно, Тимошенко перестане бути прем"єром і за посаду президента боротиметься в статусі опозиціонерки. Це напевне призведе до того, що БЮТ втратить частину грошовитих та впливових діячів. А от Яценюк в осінніх перегонах, навпаки, зможе гарно розім"ятися й показати свою електоральну міць перед президентським забігом. Янукович ствердиться у ролі фаворита.

Одночасні ж президентські та парламентські вибори вигідніші Юлії Тимошенко. Їй буде зручніше розіграти модель: я або Янукович. В умовах протистояння двох титанів Арсеній Яценюк може стати третім зайвим — значна частина його виборців, напевне, переорієнтується на чинного прем"єра.

Зараз ви читаєте новину «Янукович і Тимошенко битимуться до останнього набою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі