вівторок, 14 липня 2009 17:09

Янукович і Яценюк серед особливо злісних депутатів-прогульників

  Микола Томенко вважає, що очільники парламентських комітетів заплющують очі на прогули своїх підопічних, закриваючи табелі на всіх: як присутніх, так і відсутніх
Микола Томенко вважає, що очільники парламентських комітетів заплющують очі на прогули своїх підопічних, закриваючи табелі на всіх: як присутніх, так і відсутніх

Микола Томенко пропонує відродити традиції — щоб керівництво Верховної Ради, голови парламентських комітетів звітували за підсумками сесії. "Відродження" вирішив почати з себе – як відомо, Микола Володимирович обіймає пост віце-спікера.

Четверта сесія 6-го скликання відкрилася 3 лютого і тривала майже півроку, відбулося 61 засідання. З 185 ухвалених законів 87 подали народні депутати, 83 — Кабінет Міністрів і 15 — президент України.

— Лише 15 президентських законів свідчать про те, що парламент перестав підтримувати президента і той перестав бути суб"єктом законодавчого процесу, — заявив у Верховній Раді віце-спікер. А з 13 заветованих главою держави законопроектів у 10 вето подолали народні депутати. Шість законопроектів, запропонованих Томенко, ухвалив парламент і підписав президент.

"Найпродуктивнішим" місяцем, на думку віце-спікера, став липень. Парламентарії розглядали 14 законопроектів, а прийняли лише один.

Злісних прогульників Томенко розділив на дві категорії — "зухвалі" та "сором"язливі"


— Майже втрачений статус парламентського комітету як органу законодавчої ініціативи. Цю функцію дедалі більше переймають фракції, — заявив Томенко.

Дедалі частіше народні депутати почали прогулювати засідання комітетів, членами яких вони є, а 31 обранець узагалі жодного разу не зволів там з"явитися. Серед них "регіонали" Рінат Ахметов — усі 14 пропусків, Інна Богословська – 14 пропусків, Борис Колесніков — 11, "нунсівець" Петро Ющенко — 14, Ігор Кріль — 12, "литвинівець" Ігор Шаров — 12. Під час сесії повинні відбутися 12 планових засідань комітетів. І якщо комітети місцевого самоврядування (голова Олександр Омельченко, НУ-НС) і забезпечення правоохоронної діяльності (голова Віктор Швець, БЮТ) "перевиконали" план — 20 і 16 відповідно, то транспортний (Володимир Козак, Партія регіонів) і свободи слова (Ганна Герман, Партія регіонів) зібралися три і п"ять разів.

При цьому Томенко нагадав, що заробітна плата нардепам нараховується за поданням керівників комітетів. На його думку, очільники комітетів заплющують очі на прогули своїх підопічних, закриваючи табелі на всіх: як присутніх, так і відсутніх. Будучи свого часу головою парламентського комітету, він спробував приструнити прогульників, зафіксувавши їх пропуски, і позбавити за ці дні зарплати. Це закінчилося скандалом — ймовірно, це був перший такий випадок, констатував Томенко. Навряд чи хто з теперішніх керівників комітетів ризикне позбавити народного обранця депутатської "копійки".


Не менше 60 пленарних засідань (усього було 61) прогуляли дев"ять осіб: вісім "регіоналів" на чолі з мільярдером Ахметовим — він не був на жодному, один "нунсівець" — Давид Жванія.

Також Томенко проаналізував дисциплінованість нардепів, що заявили про своє бажання балотуватися в президенти. До трійки лідерів належать Інна Богословська — з невідомих причин вона пропустила 48 пленарних засідань, Віктор Янукович — 38 засідань, Арсеній Яценюк — 31. Петро Симоненко відзначився 22 пропусками, а Анатолій Гриценко — 17.

Злісних прогульників Томенко поділив на дві категорії. Перша — "зухвалі": представники великого бізнесу, що прийшли до парламенту за депутатською недоторканністю. Друга категорія – "сором"язливі": ті, що їздять по Україні як кандидати в президенти, але за кошти Верховної Ради.

Щоб підсилити відповідальність депутатів і підвищити ефективність роботи парламенту, Микола Томенко пропонує три кроки. По-перше, довести до кінця процес позбавлення депутатської недоторканності. По-друге, підсилити роль парламентських комітетів як головного інституту законотворчості у Верховній Раді. По-третє, ввести адміністративну відповідальність за прогули, з вирахуванням заробітної плати за пропущені робочі дні без поважної причини.

Зараз ви читаєте новину «Янукович і Яценюк серед особливо злісних депутатів-прогульників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі