четвер, 18 березня 2021 07:31

Англійська має стати другою мовою в Україні

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов виступив за двомовність України. Наголосив на необхідності широкого використання англійської. Дивно, що цього не сталося раніше.

Мова відкриває доступ до інформації, яка служить провідником у світ цінностей. Ця нехитра схема дозволяла Кремлю зберігати вплив на сусідів. Російського продукту було більше, ніж українського. А ситуація "зрозуміло без перекладу" ставила останній у програшну позицію.

Ідея Данілова зводиться до очевидного. Зробити англомовний продукт доступним для кожного. Поки що Україна залишається вплетеною у простір 160-мільйонної російськомовності. А їй відкриється світ 380-мільйонної англомовності.

Багато хто бачить у цьому загрозу звичному способу життя. Наголошують на політизації питання. Хоча в цьому варто дорікати Москві. Це вона оголосила російську мову зброєю та приводом для вторгнення. Сім років тому влаштувала анексію нібито заради права кримчан не вивчати українську мову.

Мовна політика Києва була приречена на компромісність, якби не анексія. Тому що на сторожі двомовності стояли б голоси жителів півдня та сходу. Але Москва сама позбавила їх доступу до українських виборчих дільниць.

Простір мови — це простір смислів і світогляду. Знайоме перестає виглядати небезпечним. Те, що є в тобі — не чуже.

Багато моїх друзів, які переїхали 2014-го з Криму на материк, зробили українську першою мовою для своїх дітей. Тому що бачили в цьому ще й історію про межі. Про "своє" й "чуже". І робитимуть англійську мову — другою. З тих самих причин.

Деякі речі варто міряти не звичками, а поглядом на перспективу. Повсюдна англійська й справді могла б за пару поколінь зіграти історичну роль. Забезпечити зміну орбіти. Вона могла б відкрити нам доступ до першоджерел замість переказів. До оригіналів замість копій.

Зараз ви читаєте новину «Англійська має стати другою мовою в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі