четвер, 11 лютого 2010 17:01

Якою буде нова Верховна Рада

 

Щойно завершилися вибори президента, зайшла мова про можливі дочасні парламентські. Свої припущення з цього приводу висловив Савік Шустер, ведучий шоу на телеканалі "Україна". Він оприлюднив дані соціологічного опитування, як сьогодні голосували б українці на виборах до Верховної Ради.

Лідерами стали б Партія регіонів із 20% голосів та БЮТ із 17% підтримки. Третє та четверте місце посіли б політичні сили Сергія Тігіпка та Арсенія Яценюка з приблизно однаковим результатом у 10%. Тривідсотковий бар"єр мала б подолати "Свобода" Олега Тягнибока. Близькими до цієї позначки є Комуністична партія та "Наша Україна" Віктора Ющенка.

Ці дані не можна брати за абсолют. Але тенденції вони відображають. Найголовніше, до Ради потраплять нові гравці, без яких коаліція не відбудеться. Більше того, Тігіпко та Яценюк стали б таким собі санітарним кордоном між Януковичем і Тимошенко.

Дочасні парламентські вибори ймовірно похитнуть гегемонію Партії регіонів та Блоку Юлії Тимошенко. Це суттєво підірве їхні можливості в майбутньому кулуарно перекроїти Конституцію на двох. Парламент отримає нові центри впливу й нові політичні розклади. Це сприятиме оновленню ідей та кадрів.

Держава перебуває в такій ситуації, що будь-який рух кращий, аніж повзання по зачарованому колу. Дочасні вибори цілком реальні влітку або ж восени 2010-го.

Ймовірний портрет Верховної Ради, якби вибори відбулися ось-ось, такий: Партія регіонів — 150 мандатів, БЮТ — 113, "Сильна Україна" Сергія Тігіпка — 68, "Фронт змін" Арсенія Яценюка — 50, КПУ — 27, Блок Віктора Ющенка — 24, "Свобода" — 18.

Будь-який уряд буде неможливий без участі Тігіпка або Яценюка

Розглянемо п"ять сценаріїв створення коаліції.

Перший варіант. Об"єднання Партії регіонів і БЮТ теоретично можливе, але малоймовірне з огляду на сьогоднішні взаємини. Але навіть якби воно відбулося, то не мало б конституційної більшості. У такому випадку при президентові Януковичу міг би бути лише один прем"єр — Юлія Тимошенко. Це не влаштовуватиме бізнесменів "регіоналів", а на іншу кандидатуру не погодиться БЮТ. Тому варіант такої коаліції утопічний.

Другий варіант. Більшість створюють "Регіони", команди Сергія Тігіпка й Арсенія Яценюка. Проблемою стане конкуренція двох останніх за місце глави уряду. Компромісом може бути варіант Тігіпко-прем"єр, Яценюк-спікер. Але для останнього це — програшна позиція на перспективу президентських виборів-2015.

Третій варіант. Коаліція Партії регіонів, "Сильної України" та Блоку Ющенка. Неминуча боротьба Тігіпка та Ющенка за посаду прем"єр-міністра. Спікерське крісло нецікаве ні одному, ні другому. Компроміс: Ющенко очолює уряд, а Тігіпку дістається в ньому економічний блок із широкими повноваженнями та певний карт-бланш на реформи. Головою Верховної Ради стає хтось із "регіоналів".

Четвертий варіант. Об"єднання Партії регіонів, КПУ і "Сильної України" або "Фронту змін". Тігіпко або Яценюк обіймають посаду прем"єр-міністра, комуніст Адам Мартинюк — голови Верховної Ради. Слабке місце такого союзу — ідеологічні розходження між лібералами Тігіпком і Яценюком та комуністами.

П"ятий варіант. Коаліцію створюють БЮТ, "Сильна Україна" та "Фронт змін". Вона можлива тільки за умови, що Юлія Тимошенко стане прем"єр-міністром і відмовиться від авторитарного лідерства в коаліції. Що — малоймовірно.

Отже, будь-який уряд буде неможливий без участі Сергія Тігіпка й Арсенія Яценюка або когось із них.

Зараз ви читаєте новину «Якою буде нова Верховна Рада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі