четвер, 08 вересня 2011 09:59

Якість землі погіршала на чверть

Автор: фото: Віталій Іванченко
  Юрій Кривда: ”Органічних добрив дають мало, бо тваринництво занепало”
Юрій Кривда: ”Органічних добрив дають мало, бо тваринництво занепало”

Третину ріллі Кіровоградської, Одеської, Миколаївської та Херсонської областей засівають соняшником. Культуру вважають найрентабельнішою. Таке господарювання знизило родючість ґрунтів на чверть, каже директор Черкаського обласного державного проектно-технологічного центру охорони родючості ґрунтів і якості продукції Юрій Кривда, 50 років.

— За агротехнічними нормами, під соняшник можна відводити не більш як 15 відсотків землі. Посіви виснажують ґрунти.

Щоб утримати врожайність культур, фермери вносять велику кількість мінеральних добрив. Органічних — дають мало, бо тваринництво занепало. Якщо вивезли в поле тонну гною, то на неї можна внести не більш як 15 кілограмів міндобрив. А люди сиплють 70 кілограмів — уп'ятеро більше норми.

У Черкаській області під соняшник відведено 10 відсотків ріллі. За останні 15 років уміст гумусу в ґрунтах зменшився майже на відсоток. Якість землі погіршала на чверть.

До чого призводить така диспропорція?

— Продукти, вирощені на таких землях, непридатні для харчування через високий уміст нітратів. На Заході збирають вищі врожаї. Але там проблеми нітратів не існує, бо на гектар орної землі вносять понад 75 тонн органічних добрив. У нас, у кращому випадку, 10 тонн.

Внесення більшої кількості мінеральних добрив підвищує кислотність ґрунтів.

Особливо великої шкоди завдає підживлення схилових земель. Дощі змивають добрива в водойми й отруюють воду.

Якщо немає худоби, то де селянам брати органічні добрива?

— Можна скористатися сидератами — рослинами, що швидко формують зелену масу. Це люцерна, конюшина, горох, жито, ріпак. Якщо переорати гектар зеленої маси урожайністю 250 центнерів, ефект буде такий же, ніби внесли у ґрунт 30 тонн напівперепрілого гною.

Підвищувати родючість можна сівозміною. Площі під соняшником добре оновлюються бобовими культурами, але їх зараз мало хто вирощує. Також можна сіяти багаторічні трави, вносити вапно в кислі ґрунти. За Радянського Союзу цю роботу ретельно контролювали агроінспекції.

Хто тепер може змусити господарів дотримуватись агротехнічних норм?

— Нинішнє законодавство дає змогу кожному фермеру бути самому собі господарем.

Зараз ви читаєте новину «Якість землі погіршала на чверть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі