пʼятниця, 01 квітня 2011 02:00

Якісь цифрові маніпуляції із записом малоймовірні

Микола Мельниченко каже, що ховав записувальний пристрій під президентським диваном. Щодня заходив до кабінету й міняв цифровий диктофон або чип. Також записував розмови у вітальній залі, у кімнаті для переговорів та інших приміщеннях. У їдальні клав апарат на 2-метровий сервант.

Провели вісім експертиз записів Мельниченка в Україні, Німеччині, Голландії, США, Австрії. Висновки експертів різняться. Дехто наголошує на автентичності записів, інші говорять про можливі монтаж і редагування.

У лютому 2002-го на прохання парламентської комісії з розслідування убивства журналіста Георгія Ґонґадзе фрагменти досліджувала американська компанія "Бек Тек". Експерти дійшли такого висновку:

"У п'яти зазначених відрізках двох файлів формату .DMR немає слідів змін або редагування аудіоінформації. Потік мовлення в цих фрагментах свідчить про те, що ані словосполучення, ані речення не складалися за допомогою окремих фонем, слів або уривків фраз. (...) Записана інформація в п'яти відрізках, а також у D840100.2.DMR, загалом відповідає середовищу, в якому здійснювали запис, мікрофону і записувальній системі.

Спираючись на цей аналіз, компанія "Бек Тек" вважає, що п'ять зазначених відрізків у двох файлах запису Q1 цілісні й не зазнавали змін. Якісь цифрові маніпуляції із записом малоймовірні. Але навіть якщо вони були, найвірогідніший сценарій їх застосування — знищення даних, а не додавання змісту або його монтаж".

Зараз ви читаєте новину «Якісь цифрові маніпуляції із записом малоймовірні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі