вівторок, 22 лютого 2011 01:15

"Якби я керував Партією регіонів, то Могильова просто вбив би"

Автор: фото з сайта www.mair.in.ua
  Геннадій Москаль
Геннадій Москаль

Водійські посвідчення нового зразка із зазначенням терміну їх дії слід мати водіям, які виїжджатимуть за кордон після 29 березня 2011 року. Про це минулого четверга заявив міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов. Цього нібито вимагає Міжнародна конвенція про дорожній рух, до якої приєдналася наша держава.

— Це нісенітниця, — коментує нардеп-"нунсівець" Геннадій Москаль, 59 років. — Стаття 41 конвенції визначає, що "національним законодавством може бути обмежено термін дії національного водійського посвідчення". А українське законодавство не обмежує термін дії посвідчення.

Це питання належить до компетенції Міністерства внутрішніх справ?

— Якщо окремі країни-учасники конвенції вимагатимуть нових прав від українців, то вони самі прийдуть у міжрегіональне відділення реєстрації. Але таку вимогу має озвучити речник Міністерства закордонних справ. Зараз, скажімо, деякі посольства під час видачі візи вимагають довідку з банку, з бюро інвентаризації про майно тощо.

Міністерство внутрішніх справ до поїздок громадян за кордон не має ніякого стосунку. Сам міністр не є суб'єктом законодавчої ініціативи. Тільки Кабмін може пропонувати парламенту зміни до законів. У законі "Про дорожній рух" усе чітко прописано.

МВС закупило нових бланків водійських прав на мільярд гривень — ось у чому річ. Тепер сушать голову, кому би всучити ці посвідчення, щоб "відбити" бюджетні гроші. В останні роки продаж автомобілів різко скоротився. Відповідно — значно менше людей мають потреби пройти курси й отримати права.

Чому міністр робить такі заяви?

— Або він нічого не знає, або свідомо збурює народ. Люди й так знервовані зростанням цін і тарифів. Якби я керував Партією регіонів, то Могильова просто вбив би. Адже однією заявою про посвідчення він одразу 9 мільйонів автомобілістів із 34 мільйонів налаштовує проти правлячої партії. Його останні заяви не лізуть ні в тин ні в ворота. То про техогляд дурниці каже, то хоче об'єднати національні паспорти із закордонними, то ще щось.

Уявіть, якби міністр освіти Табачник сказав, що всі, хто закінчив університет чи інститут до 2000 року, повинні обміняти старий диплом на новий. Я от маю ще паперовий, виданий у Радянському Союзі. Він дійсний. То чому мають обмежувати строк дії водійського посвідчення?

А його вимагають під час перетину кордону?

— Я телефонував у поліцію сусідніх держав-країн Євросоюзу. Прикордонники Румунії й Угорщини не вимагають в особи посвідчення водія. При в'їзді в ЄС водій повинен показати технічний паспорт на автомобіль та страховий поліс, так звану зелену картку. Права вимагають лише при скоєнні правопорушення чи кримінального злочину. Але і в цьому випадку поліцейського насамперед цікавлять техпаспорт і страховка. Якщо виїдеш за кордон без страховки, тобі там хана. Потім питають посвідчення особи, дивляться, чи не прострочена віза. І в останню чергу — водійські права.

А в нас даїшник зупинив і одразу питає права.

— Це якась збоченська практика, яку нав'язує Могильов. Інспектор має повідомити причину зупинки чи назвати пункт порушених Правил дорожнього руху. Хай Могильов наведе лад на дорогах, де щодня відбуваються криваві історії. А не печеться, чи пустять мене за кордон.

Зараз ви читаєте новину «"Якби я керував Партією регіонів, то Могильова просто вбив би"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі