понеділок, 18 квітня 2011 07:15

Як і чому високопосадовці приховують свої доходи

Декларації високопосадовців здебільшого не відповідають дійсності, вважає економіст 44-річний Борис Кушнірук. Якщо немає інформації про статки чиновника на посаді, сказати, скільки він заробив, важко.

Як приховують доходи?

— Переписують на близьких та родичів. Чиновник говорить: "Я бідний та нещасний, нічого не маю". Хоча в тих же Януковича та Симоненка займаються бізнесом сини. Свого часу в Україні головною бізнес-вумен була мама Нестора Шуфрича. Усі розуміли — насправді це його бізнес. Треба встановити вимоги, щоб чиновник декларував доходи та витрати не тільки свої, а й своєї родини. Якщо цього не робити, ситуація не зміниться.

Чому оприлюднення декларацій не примушує чиновників жити чесно?

— Тут два аспекти — моральної й законодавчої відповідальності. У будь-якій країні недостовірні декларації призводять до того, що політик на наступних виборах не має шансів пройти у владу. Така людина іде з політичної арени, бо навіть сама присутність її в якійсь партії дуже б'є по її іміджу. З юридичної точки зору на Заході вважають корупцією, якщо існує невідповідність між доходами та видатками. Це прирівнюють до кримінального злочину.

Закон про протидію корупції змусить чиновників давати справжні декларації?

— У теперішньому вигляді — ні. Тим паче, що чиновники можуть оформити у декларації хабар як дохід близької людини.

Про те якими є реальні доходи керівників нашої держави читайте ексклюзивний матеріал у "Газеті по-українськи" №55(1208) за 15 квітня 2011 року

Зараз ви читаєте новину «Як і чому високопосадовці приховують свої доходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі