середа, 27 грудня 2017 05:30

"Аграрна партія перемагає і в селах, і в містах"

Автор: Геннадій Мінченко
  Лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик: ”Рівень довіри людей до органів місцевого самоврядування значно вищий, ніж до центральної влади. Саме на місцях починаються зміни, те оновлення країни, якого українці давно чекають”
Лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик: ”Рівень довіри людей до органів місцевого самоврядування значно вищий, ніж до центральної влади. Саме на місцях починаються зміни, те оновлення країни, якого українці давно чекають”

24 грудня відбувся черговий етап виборів до новостворених громад. ЦВК ще підбиває підсумки цієї кампанії, що охопила 51 громаду в 17 областях України, але переможці вже відомі. Місцеві вибори останніх років перевернули з ніг на голову уявлення про рейтинги партій. Про те, що за цим стоїть, говоримо з лідером Аграрної партії 45-річним Віталієм Скоциком. Його політична сила тримається серед переможців і провела у місцеві ради вже понад 4 тис. депутатів.

Аграрна партія на виборах у об'єднаних громадах 24 грудня знову опинилася в лідерах. Чим цей раунд виборів в ОТГ запам'ятався вам?

— По-перше, досить високою явкою виборців — понад 55 відсотків. Це більше, ніж на попередніх раундах виборів. Збільшення явки вказує на зростання інтересу до місцевого самоврядування. Там до влади йдуть справжні лідери, знані у громадах люди справи, а не "надувні" кандидати, яких "накачали" з допомогою телереклами. Зростає число прихильників партій нової якості, таких як Аграрна. Водночас падає підтримка олігархічних проектів. Тобто знизу починається очищення політики, що неминуче захопить всю Україну.

Отже, ви своїм результатом задоволені?

— Це вже п'яті вибори поспіль, на яких маємо лідерські позиції та переконуємося в тому, що наша партія отримує рівномірно високий рівень підтримки в усіх регіонах України. За попередніми підрахунками, від Аграрної партії обрали 121 депутата, або понад 17 відсотків загальної кількості депутатів, висунутих партією. Ми впевнено здобули перше місце на Волині з 36,4 відсотками, на Херсонщині набрали 31 відсоток, на Вінниччині — 28,6, на Київщині — 24,3, на Чернігівщині — 22 відсотки.

Важливо, що Аграрна партія остаточно вийшла з сільської ніші й почала перемагати в містах, де рівень підтримки нашої сили виріс більш як на 50 відсотків. У новостворених міських громадах ми цього разу отримали 16,15 відсотка. Це ще раз підтверджує рівномірність підтримки в селах і містах. Ми — партія всього народу. Ті, хто прив'язував нас до якоїсь галузевої "ніші", кусають лікті.

Інша річ, що наш результат міг бути ще вищий, якби партія влади та олігархічні проекти не користувались адмінресурсом, підкупом, "чорними" технологіями, спрямованими проти конкурентів.

Арсенал виборчих маніпуляцій в Україні справді широкий. Які прийоми використовували цього разу?

— Наприклад, на Полтавщині були два випадки, коли до виборчих бюлетенів не включили наших кандидатів. В Овідіополі на Одещині виборцям 18-го округу видали бюлетені з 17-го. Хтось організовував "каруселі" з підвезенням виборців, хтось — перебої з електропостачанням на дільницях. Був і підкуп, і залякування, і "гречані пайки", і навіть споювання виборців горілкою поряд із дільницями. За такі ганебні методи наші конкуренти мають відповідати перед законом. Спостерігачі від Аграрної партії фіксували численні порушення. Наші штаби продовжують захищати результати виборів.

Вибори у громадах дехто називає сенсаційними, оскільки вони демонструють ­інший розклад сил, ніж соціологія. Чому частина партій, що представлені у Верховній Раді, провалилися на місцях?

— Сенсації немає. Соціологія показує лише настрої людей, а найточніші рейтинги складають самі виборці на дільницях. За 5 хвиль вибори в ОТГ охопили майже 6 мільйонів людей. Ці вибори проявили віртуальність рейтингів багатьох політсил, яких немає у селах і містечках. Більшість партій в Україні побудовані як театри одного актора — публічного лідера чи олігарха, який смикає за ниточки. Виборці прекрасно бачать, хто реально працює у громадах, а хто присутній лише на телеекрані. Люди втомилися від порожніх балачок і популізму, скандалів і корупції.

Ви вірите в політичне оздоровлення країни?

— Безумовно. На наших очах із виборів до ОТГ починається зміна політичного ландшафту. На перший план виходять відповідальні місцеві лідери, що працюють, а не грабують. Утверджуються ідеологічні партії нової якості, що здатні реалізувати довготривалу стратегію розвитку України. Невипадково згідно з усіма соціологічними дослідженнями — рівень довіри людей до органів місцевого самоврядування значно вищий, ніж до центральної влади. Саме на місцях починаються зміни, те оновлення країни, якого українці давно чекають. І наша команда наближає ці зміни. Сьогодні перемагаємо на місцях — завтра переможемо на парламентських виборах.

Справжній розвиток держави має розпочатися з оновлення політичної системи, в якій відбуватиметься конкуренція програм, ідей і смислів, а не олігархічних гаманців. І пріоритетом діяльності держави має бути Людина як найвища цінність.

Зараз ви читаєте новину «"Аграрна партія перемагає і в селах, і в містах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі