четвер, 30 вересня 2021 06:35

"12 пострілів. Ось вам ціна реформ"

— Можливо, в Центральному ­парку Нью-Йорка постріли чути не так гучно, як у Авдіївській "промці" чи на Світлодарській дузі. Ми хочемо оживити Організацію Об'єднаних Націй? Вона має бути мобільною і швидкою, — каже президент України 43-річний Володимир Зеленський під час виступу на загальних дебатах 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку 23 вересня. Головною темою сесії було захоплення талібами влади в Афганістані. Також обговорювали протидію коронавірусу й збереження довкілля.

— Може, нам час зустрічатися там, де реально почути й побачити ці глобальні проблеми. У світі — тисячі гарячих точок. Україна готова брати участь у засіданнях ООН поруч з будь-якою з них. Щоб оживити організацію, потрібна правда.

— Пора прокидатися? Україна не засинала. Це складно зробити під звуки вибухів, які лунають на нашому окупованому Донбасі восьмий рік поспіль, — продовжує Зеленський. — 2019 року я сказав: війна в Україні — це понад 13 тисяч загиблих. 30 тисяч поранених. Півтора мільйона людей змушені покинути домівки. 2021-го це вже майже 15 тисяч за­гиблих. Ось вам ціна свободи й незалежності.

Участь 46 держав і міжнародних організацій у першому саміті "Кримської платформи" про деокупацію Криму — це відданість основним принципам ООН. Я запрошую всі 193 країни —члени ООН приєднатися до спільної декларації учасників "Кримської платформи". Й показати, що ви проти силової зміни кордонів у світі.

Розраховую на підтримку міжнародної спільноти в питанні звільнення Нарімана Джелялова (перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу. На початку вересня його затримали в Криму. — ГПУ) та близько 450 українців, яких незаконно утримують на окупованих територіях України та в РФ. Росія видає сотням тисяч українців у ОРДЛО свої паспорти. Що це, як не доказ міжнародного злочину? РФ сама про це офіційно заявляє. І змушує наших громадян брати участь у виборах до російського парламенту. Якщо ООН на це не відреагує, то оживляти організацію, можливо, пізно.

Ще я розповім про минулу ніч. Третя година (за американським часом. — ГПУ). Десятки дзвінків. На першого мого помічника здійснили замах. 12 пострілів. Три влучили у водія (12 вересня о 10:00 авто 57-річного Сергія Шефіра обстріляли з автомата дорогою на роботу. Лідер парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія сказав, що цей замах міг бути "привітом" президенту від контрабандистів і кримінальних авторитетів, відповіддю РФ на посилення антиросійської риторики з боку Зеленського, а також помстою за "боротьбу з політичним впливом олігархів". — ГПУ). Ось вам ціна реформ у державі. На щастя, Сергій живий. Життю водія теж нічого не загрожує.

Зараз ви читаєте новину «"12 пострілів. Ось вам ціна реформ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі