четвер, 08 жовтня 2009 17:26

"Щоб за пляшку пива забрали у міліцію, такого нахальства я ще не бачив"

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Власниця черкаського ательє ”Лілу” Олена Луценко (в центрі) разом із працівницями робить гімнастику в цеху. Жінки вважають, що при сидячій роботі не завадить займатися фізичними вправами навіть двічі на день
Власниця черкаського ательє ”Лілу” Олена Луценко (в центрі) разом із працівницями робить гімнастику в цеху. Жінки вважають, що при сидячій роботі не завадить займатися фізичними вправами навіть двічі на день

Упродовж півроку облдержадміністрація та міська рада Черкас виступили з кількома резонансними ініціативами. "ГПУ" вирішила дослідити, як їх виконують.


На вулицях міста заборонили пити пиво

Мер Черкас Сергій Одарич улітку видав постанову, яка забороняє пити спиртні напої, зокрема пиво, в громадських місцях.

О дев"ятій ранку йду на роботу бульв. Шевченка. На лаві сидить чоловік, тримає пляшку пива.

— Шоб випить пива, треба йти в бар або їхати додому? — перепитує Володимир, прізвища не називає. — За це можуть навіть у міліцію забрать? Ну, такого нахальства я не бачив. Сиджу культурно, нікого не чіпаю.

Біля будинку торгівлі питаю в міліціонера, як реагують на людей, що п"ють пиво на вулицях.

— Робимо попередження, — відповідає. — Якщо не слухаються, кричать, матюкаються, приводимо до відділка, штрафуємо.

Володимир Тютюнник з управління громадської безпеки обласної міліції каже, що, за законом, пиво не є алкогольним напоєм. Тому штрафувати за його розпивання в громадських місцях міліціонери не можуть.

— От якщо людина має явні ознаки сп"яніння, поводиться нечемно, то вже інша річ. А так у нас засобів виконання розпорядження нема.


Виробнича гімнастика

Обов"язкову гімнастику на підприємствах ще в листопаді 2008-го запровадив губернатор Олександр Черевко. Він казав, що відсутність системи активного відпочинку призводить до порушення обміну речовин в організмі. Зарядка мала тривати 10 хв. Сюжети мали підготувати обласні радіо й телебачення.

Зарядку транслюють у будні об 11.00.

Телефоную об 11.45 до прес-служби облдержадміністрації. Запитую, чи робили сьогодні оздоровчу гімнастику.

Оголошень на стовпах значно поменшало. Телефонів жодному з порушників не вимикали

— Ви знаєте про порядок звернення до органів влади? — відповідають. — Давайте офіційний запит, і протягом місяця отримаєте відповідь — робимо ми гімнастику чи ні.

У черкаському ательє жіночого одягу "Лілу" зарядку роблять щодня.

— Про розпорядження губернатора не чули. Але при нашій сидячій роботі гімнастику треба робить обов"язково, — каже власниця ательє Олена Луценко, 36 років. Вона та ще дві працівниці стають між столами. Махають руками, присідають.

— Майже в усіх структурних підрозділах нашого підприємства діють оздоровчі кімнати, — розповідає 46-річна Ніна Гошуренко з прес-служби товариства "Азот". — В обід люди грають у теніс, шахи, шашки. Ще до розпорядження губернатора на підприємстві подбали про оздоровлення працівників.


За оголошення на стовпах відключатимуть телефони

На зупинці Парк Перемоги висить дошка з картою міста й номерами маршруток. Унизу — повідомлення "Укртелекому", що  відключатимуть телефони без попередження тим, хто наклеїть оголошення на зупинці. На двох стовпах, що поряд, немає жодної об"яви. Помітно подекуди, що їх недавно зірвали.

— Дошки для оголошень повісили на 84 зупинках, — розказує Олексій Леонов, начальник управління вуличної інфраструктури, транспорту та зв"язку міськвиконкому. — На них можна розміщувати будь-яку інформацію.

Після розпорядження оголошень на стовпах значно поменшало. Телефонів жодному з порушників не вимикали.


Іменні талони для школярів

З ініціативи міськради на початку навчального року учням шкіл мали роздати іменні талони. Із ними можна безкоштовно ходити на один із позашкільних гуртків. Нововведення запровадили, щоб установити реальну кількість відвідувачів позашкільних закладів.

— Моя Світланка принесла зі школи такий талон, — говорить 42-річний Сергій Меленчук. — Цього року вона пішла до першого класу. Але ми талоном не скористалися, бо ходимо на платну секцію великого тенісу. Заняття тричі на тиждень, то на інше в дитини часу не вистачає.

Зараз ви читаєте новину «"Щоб за пляшку пива забрали у міліцію, такого нахальства я ще не бачив"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі