понеділок, 27 серпня 2012 05:00

Помідори продають по гривні 20 копійок

Цього року в області вродили помідори. Господарі кажуть, у середньому кожен кущ дав 8 кг плодів. Через це ціни на ринку дуже впали.

— Якби був звичайний урожай, помідори коштували б десь 2,5-3 гривні за кілограм, — каже 39-річна Надія Телевна в неділю вранці. Продає томати на Кам'янському ринку. За 1 кг просить 1,2 грн. — Один торгував якось коло мене, то бідкався, що збиткова ціна. А я йому кажу: "Он я на городі 300 кущів посадила. Кожен дав у середньому 8 кілограмів. Получається, на помідорах десь 3 тисячі можна вторгувати.

До продавщиці підходить чоловік років 50 у картатій сорочці. Мацає товар, придивляється:

— Катерина моя сказала, що два года підряд такого врожаю бути не може, тому давай із запасом накрутимо в бутлі. То оце візьму пару ящиків невеличких, тверденьких. Якби так можна було торік запастися картоплею. Питав, по 35 гривень за відро просять. Кажуть, до зіми буде по півсотні.

Базарники передбачають, ціна на бульбу цього року нижче 3 грн/кг не впаде, бо цей овоч вродив найгірше за останні роки. Кажуть, більше споживатимемо моркви, буряків, цибулі, бо урожай непоганий.

— Картопля минулого року була по 90 копійок за кілограм, — говорить продавець 62-річна Марія Фурдуй. — Зараз 3,5 гривні. Можливо, до 3 гривень упаде, але не нижче. Тому фактично по цій ціні на зиму вже можна закуповувати. Починатимуть до кінця серпня дорожчать перець, баклажани. Пік низької ціни на овочі фактично проходить. Навряд чи дешевшатиме капуста, бо через засуху її теж вродило значно менше, ніж минулого року. Нижче 3 гривень за кіло не впаде.

Під обід з ящиком помідорів на плечі йде базаром сивий, десь під 60 років, продавець помідорів. Зносить повні ящики до своєї старої "таврії".

— Оддаю по гривні, візьміть, люди добрі, шоб додому не везти. Якщо оптом на соки чи квасіння братимете, ще вступлю. Жалко, пропадуть же.

30-річна Валентина Черненко разом з чоловіком несуть мішок цибулі.

— Проїздом у Кам'янці, то взяли по 2 гривні за кілограм. У нас у Черкасах уже по 3, починає дорожчать, — розказує жінка.

Продавець заохочує купувати цибулю, запевняє, що допродує останню за такою ціною. З наступного завозу буде трохи дорожча.

На полях згоріла морква

Директор фермерського господарства "Ромашка" із села Домантове Золотоніського району Надія Кім розповідає, що найвищі ціни будуть на моркву й картоплю.

— На тих полях, де не було поливу, морква взагалі згоріла, — пояснює. — Якщо торік вона була по 1,5 гривень, то тепер мінімум 3. Картопля теж удвічі гірша за минулорічну. Не більше 200 центнерів зберемо з гектара. Тому й ціна, відповідно, буде вдвічі вищою. Це до нового року. А от за весну прогнозувать не берусь — сховищ нормальних немає, тому продамо прямо з полів основну масу.

Надія Кім каже, що незважаючи на спекотне літо, очікує непоганого врожаю капусти.

— Центнерів 300 капусти, зберемо з гектара. Дивлячись на затрати і врожай у колег, думаю, капуста вище 1,8-2 гривень не підніметься.

 

Зараз ви читаєте новину «Помідори продають по гривні 20 копійок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі