пʼятниця, 13 серпня 2010 12:58

Іван Анзійчук засіяв кавунами два гектари

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Ольга Свинаренко торгує херсонськими кавунами на Центральному ринку Черкас. Найбільші ягоди розрізає навпіл. Каже, що так купують краще, бо легші й одразу видно, чи спіла м’якоть
Ольга Свинаренко торгує херсонськими кавунами на Центральному ринку Черкас. Найбільші ягоди розрізає навпіл. Каже, що так купують краще, бо легші й одразу видно, чи спіла м’якоть

Поблизу входу до Центрального ринку в Черкасах лежать гори кавунів. Везуть їх до обласного центру переважно із Херсонської, Миколаївської та Кіровоградської областей.

На одній із куп картонка з ціною 1,2 грн. Вишикувалася черга, бо в інших місцях дорожче.

— Хазяїн позавчора скинув ціну на 40 копійок, почали зразу більше продавать, — пояснює продавщиця.— Сьогодні торгуємо щойно привезеними. Того гарантію даю, що не в"ялі, не подавлені.

У іншого продавця кавуни по 2 грн/кг. Торговець відрізає скибку від репнутої ягоди, пропонує скуштувати.

— Така ціна, бо везли здалеку, — пояснює. — Сказав хазяїн, що дешевшать кавуни вже не будуть, бо на полях юга мало їх осталося. Чим ближче по кавуни їдуть, тим дешевше й продають. Можуть сказати, що херсонські, а припруть із Кіровоградської області. Там не такі солодкі.

У магазинах Черкас кавуни продають по 1,5–2 грн за 1 кг. Покупці часто скаржаться, що плоди ніби побиті. Продавці пояснюють, що від спеки ягоди можуть запікатися.


В області кавуни вирощують тільки фермери. Великі господарства давно відмовилися.

— Чорноземи Черкащини дають найкращі врожаї хліба в Україні, тому недоцільно було б пускати безцінні землі під кавуни, — пояснює Василь Мельник з обласного управління агропромислового розвитку. — Тому в нас і вирощують пшеницю, буряк, кукурудзу. А на півдні врожаї тої ж пшениці вдвічі нижчі. Там масово вирощують кавуни. Та й ягоди з півдня солодші.

П"ять років вирощує кавуни підприємець із Легедзиного Тальнівського району Іван Анзійчук, 59 років. Задля цього взяв пай. Цьогоріч засіяв майже 2 гектари.

— На зерні нічого ж не заробиш, — переконаний. — Раніше вирощували капусту, огірки, помідори. А 2005-го рішив узятися за кавуни. Наше ж село споконвіків займається баштаном. Тут дуже гарний чорнозем.

Нітратів у баштан Іван Кіндратович майже не вносить. Сортове насіння закуповує в Криму.

— Нітроамофоски хіба шо каплю вкину. В мене, буває, питають, коли, вивезеш товар? Щоб дітям дати кавунів.

7–8-кілограмові плоди фермер уручну збирає на полі. Возить на Центральний ринок Тального "опелем" із причепом. За раз може взяти до 1 т кавунів. Продає по 1,5 грн/ кг.

— У принципі, це болєє-мєнєє вигідна справа, — каже. — Були базари, особливо в неділю, коли я з дружиною до десятої ранку спродував усі кавуни. Йде багато грошей на соляру, запчастини. Недавно мотоблок купили.

Окрім тальнівського базару, підприємець раніше їздив до Звенигородки.

— Перекупщики почали знижувати ціну до гривні на херсонські кавуни. Ми продавали по 1,5. То стало невигідно. В Умані майже не торгую, бо немає місць на базарі. Але там дуже гарно продавати — багато покупців. Побачу, може, під домами ставатиму. Хоча Тальне — точка желєзна. Ми там розкручені. Люди знають наш товар.

Кавуни Анзійчук продає й навпроти свого будинку на трасі Черкаси — Умань. Йому допомагає внук Назар Гончарук, 13 років.

Іван Кіндратович скаржиться, що інколи дошкуляють злодії:

— Так щоб дуже, не крадуть, але трапляється. Я поле не охороняю, нікого не наймаю. Ото увечері виїду, гляну, чи нема злодіїв, та й усе. А найбільшої шкоди завдають круки. Вони роздовбують плоди й покидають гнити.

Зараз ви читаєте новину «Іван Анзійчук засіяв кавунами два гектари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі