четвер, 15 квітня 2010 20:10

Фонтани Софіївки працюють без насосів

Автор: фото: Ірина ПАТЛАТЮК
  Найбільший фонтан Софіївки — ”Змія”. Вода до нього подається без допомоги насосів. Фото зроблене влітку 2009 року
Найбільший фонтан Софіївки — ”Змія”. Вода до нього подається без допомоги насосів. Фото зроблене влітку 2009 року

Кілька років науковці дендропарку Софіївка в Умані борються із пересиханням водойм. Торік почали будувати систему зворотного водопостачання, яка мала поновити водні запаси головних ставків. Програма реконструкції розрахована на чотири роки.

— На її спорудження минулого року держава виділила 12 мільйонів гривень, — розповідає директор дендропарку Іван Косенко, 69 років. — Будувати почали восени. Проклали майже 3 кілометри 700 метрів труб водогону — від кар"єру "Звірки" до Красноставського ставу, із якого вода потрапляє в систему.

Усі механізми насосної станції та труби купували підрядники. Вчені працюють над удосконаленням систем і автоматизацією станції.

— Зараз вона діє в ручному режимі, — пояснює Іван Семенович. — На станції чергують наші працівники і у відповідні години вмикають та вимикають систему, що качає воду. Працюють три насоси. В ідеалі має бути так, щоб система автоматично запускалася о шостій вечора, а о шостій ранку вимикалася. Працювала тоді, коли електроенергія дешевша. За розрахунками, на світло витрачатимемо близько 20 тисяч гривень. Система працює кілька днів, але ми ще не рахували, скільки насоси споживають електроенергії. Качаємо воду і вдень, бо зараз не вистачає 60 сантиметрів у Верхньому ставку.

На світло витрачатимемо 20 тисяч гривень

Гідросистема Софіївки є унікальним зразком інженерного мистецтва. Водограї не мають насосів. Навіть фонтан "Змія" працює за рахунок тиску води у верхніх ставках. Від її рівня залежить робота всіх гідросистем. Тому останні п"ять років у парку вживають відповідних заходів. Спочатку чистили водозабірні джерела. Згодом підняли на 30 см рівень води у верхньому ставку — перекачали її із гранітного кар"єра Карпівка. Але це майже нічого не дало. За словами науковців, тільки система зворотного водопостачання має вирішити проблему.

Дендрологічний парк Софіївка заклав 214 років тому граф Станіслав Потоцький як подарунок дружині Софії. Його площа — близько 180 га. 2007 року парк визнали одним із семи чудес України. За рік "Софіївку" відвідують близько 300 тис. туристів з України та з-за кордону.

Новий сезон відкриють Першого травня

Дендропарк "Софіївка" урочисто відкриє новий сезон 1 травня о 10.00. Ціни на вхідні квитки такі, як торік: 12 грн дорослий, 7 — дитячий. У парку можна замовити екскурсію. Працюватимуть катамарани, можна буде поплавати на гондолі верхнім ставом, пропливти підземною річкою Стікс та покататися у кареті Потоцьких. Парк працює з 9.00 до 18.00 без вихідних. На державні свята вхід для жителів Умані безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «Фонтани Софіївки працюють без насосів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі