субота, 27 жовтня 2012 13:30

Африканці відстрілюють лелек. хоча ті рятують їх від нашесть сарани

Африканці відстрілюють лелек. хоча ті рятують їх від нашесть сарани
ФОТО: shkolazhizni.ru

56-річний Геннадій Фесенко зі столичного Центру кільцювання птахів каже, ці птахи з'явилися в Україні у 14 столітті, коли прилетіли з центральної Європи. Зараз більшість вже відлетіли зимувати в теплі країни. З України лелеки летять до Південної Африки.

"У теплих краях лелеки не розмножуються, а лише перелітають з місця на місце в пошуках їжі. Це так звані добові міграції. Але відомі випадки, коли у Південній Африці лелеки залишалися назавжди, робили там гнізда. У лелек з'являється явище філопатрії — любов до батьківщини. Вона виникає у пташенят, коли ті пролітають по "рідній" території близько 10 км і раптом усвідомлюють, що в це місце треба повертатися. В Україну вертаються птахи, які тут народилися. Ті, що з'явилися на світ в теплих країнах, - залишаються там.

Фесенко каже, у Південній Африці білих лелек називають "саранові птахи", бо вони харчуються сараною. Цих комах в Африці дуже багато.

"Лелеки харчуються сараною, тоді нашестя цих комах меншають, - каже Геннадій. - Але місцеві жителі чомусь таку користь не дуже цінують. Інколи відстрілюють лелек".

Білі лелеки прилітають в Україну у березні. За 3 дні ремонтують минулорічні гнізда або за 8 днів будують нові. В основу кладуть великі гілки, менші — зверху. Вистилають оселю сіном, мохом, травою. Багаторічні шари гілок товщають і гнізда стають важкими. Люди інколи допомагають птахам і прибирають зайві гілки.

Коли самка лелеки висиджує яйця, самець знаходить і приносить їжу. Пташенята народжуються сліпими, вже через кілька годин відкривають очі. З першого дня їдять самостійно. Харчуються комахами і черв'яками, яких їм приносять батьки. Щоб завжди наглядати за пташенятами, лелеки ніколи не залишають житло удвох. Будують на гнізді невеликі перегородки, щоб дитинчата не випали. Дорослим птах вважається з 4 років.

"Інколи лелеки лишаються в Україні на зиму. Але таке стається дуже рідко. Зазвичай лишаються птахи, які травмувалися лініями електропередач. Через травми лелеки стають ослаблені, у них зникає міграційний інстинкт. Відомий випадок, коли в Одеській області залишилися зимувати 3 лелеки. Вони ночували у лісі, харчувалися на болотах та в полях. До весни дожив лише один птах. Вижив скоріш за все через те, що зима була не сніжна. А на Київщині у селі Білогородка один лелека залишався в Україні аж до кінця грудня. До цього він ночував у селі на старому дереві. За їжею літав туди, де люди запасли багато соломи. Виловлював із сіна мишей".

Лелек багато у Карпатах, Поліссі та на півночі України. У Криму цих птахів практично немає. Білих лелек в Україні 15-18 тисяч пар, чорних — не більше 450. На відміну від білих, чорні лелеки селяться подалі від людей, виключно у лісах. Чорні лелеки потрапляють на очі людям рідко. Їх можна побачити під час весняних або осінніх перельотів.

"Ці птахи їдять дрібних тварин: ящірок, жаб, мишей, рибу. Коли шукають їжу, довго та повільно ходять полями й болотами, здобич хапають миттєво. Харчуються й отруйними зміями. Довго б'ють їх дзьобом у голову до смерті, лише потім їдять", - зазначив фахівець.

Зараз ви читаєте новину «Африканці відстрілюють лелек. хоча ті рятують їх від нашесть сарани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі