четвер, 25 жовтня 2012 00:00

Лелека півмісяця ходив біля поста ДАІ

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Лелека носить у дзьобі палицю біля посту ДАІ на в’їзді в місто Немирів на Вінниччині. Через вивихнуте крило він не полетів у теплі краї. Зимуватиме птах у селі Ільківка Вінницького району в центрі захисників довкілля ”Явір”
Лелека носить у дзьобі палицю біля посту ДАІ на в’їзді в місто Немирів на Вінниччині. Через вивихнуте крило він не полетів у теплі краї. Зимуватиме птах у селі Ільківка Вінницького району в центрі захисників довкілля ”Явір”

Біля поста Державтоінспекції на в'їзді у місто Немирів на Вінниччині ходить лелека. З трави дістає маленьку гіллячку, в дзьобі несе її у бік інспектора, який зупиняє сріблястий позашляховик "тойота".

Біля лелеки стає білий мікроавтобус. Водій знімає птаха на мобільний.

— Ваш помошнік? — цікавиться у даїшників.

— Та да, наш. Журавушка зветься, — сміється 30-річний Віталій Марущак. — Учора цілу зміну із семи до семи пробув з нами. Правда, палку це він перший раз узяв. Звик, що в нас у руках жезли. Вирішив і собі схожий знайти. Дуже розумний птах. Дорогу переходить по "зебрі".

Міліціонери розповідають, лелека з'явився біля їхнього поста два тижні тому.

— Звідки взявся, ніхто не знає. Де ночує — також, — говорить інспектор. — Щодня, як годинник, приходить о сьомій-восьмій ранку. От тільки сьогодні щось запізнився на кілька годин. Ми переживати почали, що замерз. Бо якраз уночі було холодно. Він не літає. Лише ходить. Мабуть, підбите крило.

— Голодний лелека ходив до магазину, де продають курятину, — каже таксист 45-річний Володимир Майструк. — Та його собака прогнала, то її територія. Собаки на нього не кидаються. Та і він не дурачок. Як бачить, що проходить псина, зупиниться або відійде на парочку метрів. Надуває пір'я, головою мотає. Робить вид, що не боїться.

Лелека зачастив до ресторану "Троя" навпроти поста.

— З дівчатами по кухні бігали. Якраз молоді мали приїхати. Дивимося, двері відкриті, на духовці аіст на одній нозі стоїть, — пригадує Зінаїда з ресторанного комплексу. — Спочатку злякалися. А потім даже приємно стало. Прикмета ж хороша. В басейн у ресторанному дворі ми накидали свіжомороженої мойви. Він її ловив. Полюбив варену ковбасу за 48 гривень. Порізала 200 грам тоненькими скибками. Він як почув її запах, сам до мене прибіг. Прямо з рук брав. Зразу боялася, що дзьобом подовбе долоні. Але він дуже акуратно їсть. Хотіли залишити його жити при ресторані, але ввечері він утік. Приходить щодня ковбаски поїсти. І дуже весілля любить. Як бачить молодят, перебігає дорогу до ресторану.

Працівники ДАІ Вінниччини розшукали колишніх опікунів лелеки. Виявилося, птах жив у селі Ільківка Вінницького району в місцевому центрі захисників довкілля "Явір".

— 17 серпня лелеку нам привезли хлопці з нашого райвідділу міліції, — каже 45-річна Наталія Шабінська з "Явора". — Знайшли на полі біля міста Гнівань. Побачили, що у нього щось не те з крилом. Він тільки бігав, не літав. Ми його тут з лікарями оглянули. Крило у нього не було підстрілене. Можливо, вивихнув або якийсь дефект при народженні. Він не міг літати, тому не полетів з іншими птахами в теплі краї. Ми його підлікували. Почав перелітати озеро. Та одного разу впав у воду, мало не втопився. Рятували його на лодках. Три тижні тому зник. Собак він дійсно не боїться, бо у мене алабай, вони непогано ладили між собою.

Наталія забрала лелеку в Ільківку. Зимувати він буде в сараї на території центру.

Зараз ви читаєте новину «Лелека півмісяця ходив біля поста ДАІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі