четвер, 04 травня 2017 07:35

Зниклих туристів знайшли за півтора місяця

Рятувальники знайшли двох таїландських туристів, які зникли за 47 днів до того в районі гірського масиву Ганеш-Гімал у Гімалаях.

21-річного Лян Шен Юа виявили у стані крайнього виснаження. Гелікоптером доправили до лікарні в Катманду. Його подруга 19-річна Луй Чун Чень загинула.

Масив Ганеш-Гімал розташований на кордоні Непалу з Китаєм, за 70 км від Катманду. Має чотири вершини висотою понад 7 тис. м і 14 "шеститисячників".

Туристи вирушили в похід у березні. Обрали непопулярний маршрут. Інструктора не наймали. Піднялися майже на 3 км. За кілька днів потрапили в заметіль. Заблукали. Вирішили йти вздовж ріки. Вважали, вона виведе їх до селища. Дорогою послизнулися і впали з водоспаду.

Опинилися на уступі. Вибратися не могли. На козирку провели майже місяць. Два тижні харчувалися картоплею і локшиною, які були в рюкзаках. Коли провізія закінчилася, їли сіль і пили воду.

Про те, що з парою щось сталося, заявили батьки 10 березня. Пояснили, що туристи не повернулися і не виходять на зв'язок. Рятувальники марно шукали зниклих два тижні. 20 квітня відновили пошуки. На цьому наполіг батько Ляна. Побачили червоний намет і людей біля нього. Лян Шен Юа сидів біля тіла дівчини. Вона померла за три дні до того.

— З одного боку була прірва завглибшки 100 метрів, — каже рятувальник Мадхав Баснет. — З іншого — гладка гора. Вони опинилися у пастці. Про те, щоб самостійно вибратися, не могло бути й мови. Ми не могли спуститися. Подавали Ляну мотузкову драбину, а тоді затягували. Він був адекватний. Намагався усміхатися. Весь час повторював, що Луй трішки не дочекалася.

Лян утратив майже 30 кг ваги. Був виснажений. Личинки комах заразили поранені ноги. У волоссі кишіли воші. Попри все, хлопець має повністю одужати. Вижив, бо споживав достатньо води й солі, кажуть медики.

Зараз ви читаєте новину «Зниклих туристів знайшли за півтора місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі