вівторок, 14 квітня 2009 18:23

Знайшли мумії віком 4 тисячі років

Автор: фото: REUTERS
  Мумія і саркофаг, знайдені археологами на місці давньоєгипетського міста Фаюм
Мумія і саркофаг, знайдені археологами на місці давньоєгипетського міста Фаюм

53 мумії, поховані понад 4 тис. років тому, виявили археологи на місці давньоєгипетського міста Фаюм. Учені були переконані, що всі поховання в цьому регіоні відкриті.

— Мумії знайшли у гробницях, висічених у скелі. Їх кілька разів грабували, але мумії та частина поховальних коштовностей чудом уціліли, — пояснює голова Єгипетської ради старожитностей, археолог Захі Хавас, 61 рік. — Це найкращі мумії, будь-коли знайдені на теренах Єгипту, — вони в ідеальному стані. Такими їх зберіг сухий пустельний клімат.

На саркофагах вціліли яскраво-бірюзові, золотаві й червоні надписи. У гробницях  виявили численні предмети побуту, прикраси, амулети та золоті посмертні маски. Останні було складено в одному мішку. Археологи вважають, що маски кілька сотень років тому знайшли викрадачі — склали у мішок, але щось завадило їх винести із гробниць.

Давнє місто Фаюм розташоване в оазі, оточеній Лівійською пустелею. Кілька тисяч років тому його називали "Містом гадів" — Крокодилополем. Звідси країною керувала династія фараонів, яка своїм богом-покровителем обрала міфічне створіння з головою крокодила — Себека.

Археологічні розкопки у Фаюмі розпочали у XIX ст. Місто розташоване на 150 км південно-західніше від столиці Каїра. Тут неодноразово знаходили поховання фараонів, давні храми й палаци. 1887 року британський археолог Фліндерс Пітрі виявив у місті гробниці давніх єгипетських вельмож. У саркофагах були посмертні портрети, які згодом отримали назву Фаюмських. У І–ІІІ ст. н. е. портрети прийшли на зміну традиційним єгипетським посмертним маскам. Давні єгиптяни почали їх малювати під впливом античної культури. Учені називають Фаюмський портрет предтечею християнської ікони.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли мумії віком 4 тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі