понеділок, 13 березня 2006 18:24

Знайшли 17 скульптур давньоєгипетської богині

Автор: фото: reuters/Aladin Abdel Naby
  Єгипетський антиквар очищає щойно знайдену в Луксорі скульптуру давньоєгипетської богині війни Сехмет
Єгипетський антиквар очищає щойно знайдену в Луксорі скульптуру давньоєгипетської богині війни Сехмет

У місті Луксор на північному сході Африки німецькі та місцеві археологи знайшли 17 статуй давньоєгипетської богині Сехмет. Більшість знайдених статуй виготовлено із граніту. Найстарішій скульптурі орієнтовно 3400 років.

Давні єгиптяни вшановували Сехмет як богиню війни. Вважали, що вона є дочкою бога Ра і втілює руйнівні сили сонця. Богиню зображали із тілом жінки і головою левиці. Іноді в руки їй вкладали "ключ життя". Єгиптяни вірили, що Сехмет захищає армію фараона в боях. Її ім"я в перекладі означає "могутня". Ще богиню називали "тією, перед якою тремтить зло".

200-тисячне місто Луксор називають найбільшим у світі музеєм просто неба. Там збереглося чимало давньоєгипетських храмів і гробниць фараонів. Статуї богині Сехмет археологи виявили під час реставраційних робіт у храмі Аменхотепа III.

Колись єгипетські священнослужителі щодня виконували перед статуями Сехмет традиційні обряди. Після боїв, щоб заспокоїти богиню і зупинити кровопролиття, біля скульптур люди святкували — танцювали, співали і пили багато пива.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли 17 скульптур давньоєгипетської богині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі