четвер, 23 лютого 2012 06:00

Зиму проганяють чортами

— Зима не піде, доки не запустимо в місто рогатих чортів, — каже 49-річний Едью Паркер зі швейцарського міста Люцерн. — Мій дід 20 років грав чорта. Вивертав старого кожуха, мазав обличчя харчовою фарбою і біг на вулицю лякати зиму.

У вівторок, 21 лютого, у Люцерні завершився карнавал. Його відвідали 10 тис. туристів. Учасники ходять вулицями з барабанами і трубами. 64-річний Люм'єн Горте б'є у великий барабан:

— Щоб звук був гучнішим, барабан нагрів над багаттям. Найкраще звучать інструменти, обтягнуті котячою шкірою. Тому у всіх моїх сусідів є барабани, але на вулицях Люцерна нема жодної бродячої кішки.

До карнавалу готуються за півроку.

— Масляна без ряджених усе одно, що будинок без даху, — каже Люм'єн. — Щороку міняємо короля святкової ходи і відповідальних за танці, марші й конкурси. Це останній тиждень перед постом, тому їмо багато молочного і м'яса. Дружина смажить баранину і робить масло з часником. У "жирний" вівторок ходимо в паб на ковбаски, оселедці з білими бобами, свинячу лопатку і жирний бульйон.

Під час карнавалу не можна зачиняти вхідні двері. Сусіди подумають, що ви не хочете випустити зло зі своєї хати. Наступного дня доведеться відмивати вікна, бо під час параду їх щедро замастять сирими яйцями.

П'ятою порою року називають щорічний марш горбунів Жилів у бельгійському місті Бінш.

Тоді на вулиці виходять тисяча чоловіків у середньовічних костюмах, зі штучними горбами і соломою за пазухою.

— На мені 2 кілограми соломи, 3-кілограмова шляпа зі страусячим пір'ям і дві подушки, які символізують горби, — каже учасник 36-річний Анрі Флемпер.

Обличчя затуляє восковою маскою і круглими окулярами, взутий у дерев'яні черевики-колодки.

— Парад тут розпочинають о четвертій ранку. Цієї ночі не можна спати. Якщо до вашого дому зайде горбун, матимете щастя. На вулицях горбуни жбурляються апельсинами. Хто отримає фрукт, стане багатим. За легендою, усі горбуни люблять вино і устриці. Щоб заманити їх до своєї оселі, бельгійці пригощають на кожному подвір'ї. Торік я випив 3 літри вина і пляшку шампанського. Таким п'яним дружина і діти мене ще не бачили.

— Якщо хочете наїстися смачних устриць, летіть до Бельгії, — каже киянин Олексій Городецький, 38 років. — Я об'їздив 16 карнавалів. Головне на таких святкуваннях — не переїсти місцевих делікатесів. У Фінляндії куштував суп з оленячих ніг і млинці з кров'ю, перемащені оленячим жиром. У Німеччині об'ївся гороху з баварськими сосисками. У Франції обпік пальці, бо брав участь у підкиданні млинців на сковорідках. Але жодний карнавал не запам'ятався так, як бразильський.

600 тис. іноземців з'їхалися на карнавал до Бразилії.

Костюми для святкової ходи продають на вулицях. За 500 євро можна виторгувати спідницю і ліф, обшиті бісером.

— Багато туристів їдуть у Ріо-де-Жанейро побачити зблизька найкрасивіші у світі жіночі груди, — каже Олексій. — Чоловікі мріють переспати з бразилійкою. Часто танцівниць плутають із повіями. "Чистих" дівчат можна зняти через поліцейського. Вони щотижня ходять відмічатися у відділок.

Зараз ви читаєте новину «Зиму проганяють чортами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі