пʼятниця, 26 лютого 2010 07:16

Зимова гроза триває п"ять хвилин

У січні британську школярку 15-річну Шейну МакПол ударило струмом від ноутбука під час грози. Коли почалася негода, дівчина робила домашнє завдання.

— Бачила, що блискає за вікном, але не звернула уваги, працювала далі, — розповідає. — Раптом після спалаху мене відкинуло на метр від столу. Не було сили піднятися. Дихати було важко.

Школярку відвезли до лікарні.  Блискавка влучила поряд із її будинком, через що підскочила напруга в електромережі.

— Зимові грози — рідкісне явище. Спричинити їх може теплий циклон. Вони не такі інтенсивні та яскраві, як літні, — говорить Борис Лісков, 73 роки, з Київського гідрометеоінституту. — У грудні минулого року була гроза в Запорізькій області. Блискавок не було видно через сильні хмари. Гриміло тихо. Узагалі грози взимку тривають не довше 5–10 хвилин.

— Грози виникають через зіткнення висхідних та низхідних потоків повітря із протилежними зарядами. Коли вони стикаються, спалахує яскраве світло і гримить грім. Цей процес триває менше секунди, але спалахів так багато, що їх тривалість видається значно довшою, — пояснює електрик Олександр Дяченко, 54 роки. — За секунду може бути кілька десятків блискавок. Їх довжина від 2 до 20 й більше кілометрів, а діаметр лише до метра.

Фахівець радить вимикати електроприлади під час грози.

— Більшість кабелів прокладені під землею. Коли блискавка потрапляє в землю, можуть бути значні коливання напруги в мережі.

Грози в Україні відбуваються переважно з квітня по вересень. За рік буває 25–30 гроз. Найбільше їх у Карпатах. 1951-го налічили 64 грозових дні. Середня тривалість негоди — 2 год.

У серпні 1999-го блискавка вдарила у львівську телевежу. Кілька днів у місті не працювали деякі телеканали. У травні 2001 року розряд влучив у львівську Ратушу і вивів із ладу комп"ютерну мережу міськради. У червні 1998 року в місті Джанкой у Криму блискавиця уразила серце 16-річної Марини Андріюк. У дівчини настала клінічна смерть, але лікарі її врятували.

Зараз ви читаєте новину «Зимова гроза триває п"ять хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі