четвер, 15 листопада 2012 00:15

Затопило три чверті Венеції

Автор: фото з сайта www.storify.com
  У неділю люди сидять за столом на площі Сан-Марко у Венеції. Через сильні дощі туристи ходять по місту в гумових чоботях, дехто плаває
У неділю люди сидять за столом на площі Сан-Марко у Венеції. Через сильні дощі туристи ходять по місту в гумових чоботях, дехто плаває

В Італії на вихідних почалася повінь. Її називають найпотужнішою за останні 50 років. Від негоди найбільше постраждало місто Венеція та регіон Тоскана. Загинули щонайменше четверо людей. У вівторок неподалік міста Ґроссето зірвався з мосту автомобіль, у салоні якого були троє електриків: двоє чоловіків і жінка. Усі загинули. Напередодні в машині втопився 73-річний чоловік.

— У неділю після обіду, коли прибирала на кухні, ввімкнула радіо. Мер просив жителів міста якомога менше бувати на вулиці. Казав, негоду треба перечекати. Бажано на верхніх поверхах будинків. Увечері порадилися з чоловіком. Вирішили, що він залишиться в місті, а я з 5-річним сином поїдемо до родичів у Мадрид, — каже 32-річна Сірпа з італійського міста Каррара в Тоскані.

З понеділка через негоду в місті зачинили всі школи й дитсадки. Рятувальники на гумових човнах допомагали тим, кого повінь застала зненацька. Через повалені дерева люди не могли вийти зі своїх будинків, вибратися з авто. Того дня з Каррари і сусіднього міста Масса евакуювали 200 жителів.

— Вода й бруд пошкодили щонайменше тисячу приватних будинків, зруйнували та затопили вісім мостів, розмили кілька доріг, — коментує Роберто Пуччі, мер Масси. Воно розташоване на узбережжі Середземного моря.

У Венеції вода почала стрімко підніматися в неділю. Наступного дня сягала 150 см і затопила майже 70% території міста. Вулицями плавали пластикові стільці та столи, були затоплені гаражі й перші поверхи будинків. Венеція — місто на півночі Італії. Його історична частина розташована на 118 островах, що розділяють канали і протоки. Острови з'єднують близько 400 мостів.

— Ми не засмучуємося. Негода як підійшла, так і піде. Тим паче до води нам не звикати, — каже Енріка, яка у сірому купальнику плаває вулицею. До неї долучаються кілька знайомих у плавках. — Нас попереджали, що буде високий рівень води. Але, щоб настільки, ніхто не думав.

— Мій готель зроблений так, що йому не зашкодить рівень води до 1,4 метра. Вперше в неділю вона затекла у середину. Коли зійде, доведеться все перемити дезінфікуючими засобами. Британські туристи не скаржаться, зате американці мають безліч претензій. Не розуміють, як так прорахувалися, коли зводили дім, — каже Маттео Секкі, власник готелю у центрі Венеції.

У неділю через сильний вітер на кілька годин залишився без світла Рим, столиця Італії.

Найсильніша повінь була в країні 4 листопада 1966-го. Тоді вода піднялася на 194 см.

Зараз ви читаєте новину «Затопило три чверті Венеції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі