середа, 21 червня 2006 18:06

У Франції запровадять шкільну форму

Через майже 40 років після того як у Франції перестали носити шкільну форму, урядовці хочуть знову запровадити її.

Із такою пропозицією виступив міністр освіти Жіль де Роб"єн, який знайшов для цього кілька серйозних, на його думку, причин. По-перше, мовляв, форма дасть змогу батькам економити гроші. На одяг для дітей, особливо для дівчат, які за будь-яку ціну хочуть мати вигляд модниці, середня французька сім"я витрачає близько 700 євро на рік.

По-друге, якщо всі носитимуть однакову форму, діти з бідних родин, які не можуть дозволити собі дорогий одяг, не почуватимуться обділеними і не ставатимуть об"єктами насмішок.

Опитування показали, що ідею міністра підтримують 48 відсотків батьків і багато політиків. Так, Ерік Рау, член парламенту і мер міста Рейнсі, що неподалік від Парижа, вважає, що форму слід вводити, тому що дівчата занадто виклично одягаються в школу.

— Вони носять джинси так низько, що видно не тільки їхні проколоті пупки, а іноді ще й волосся нижче пупка, — обурюється Рау. — У такому вигляді навіть у нічний клуб не пускають.

У Франції шкільну форму відмінили після студентських страйків 1968 року. Поки що міністр освіти запропонував керівництву шкіл обговорити можливість її повернення. А надалі Жіль де Роб"єн хоче, щоб вона стала обов"язковою для всіх середніх шкіл.

Сьогодні в більшості шкіл діють спеціальні дрес-коди — правила, в яких зазначено, наприклад, наскільки короткими можуть бути спідниці, або яку частину тіла можна оголювати. Найчастіше вони забороняють носити одяг із дірками та прикрасами, які свідчать про належність до певної неформальної групи, ображають інших або є небезпечними для здоров"я.

Шкільну форму використовують у більшості шкіл Великої Британії, Японії та Нової Зеландії. В інших країнах переважає дрес-код.

Зараз ви читаєте новину «У Франції запровадять шкільну форму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі