пʼятниця, 20 вересня 2013 05:00

Відставний моряк застрелив 12 людей

34-річний Аарон Алексіс, колишній флотський старшина, в понеділок зранку на території командного центру військово-морських сил США в столиці Вашингтоні почав стріляти в кафе. До будівлі ввійшов як майстер з обслуговування комп'ютерів. У приміщенні перебували 26 людей, 12 із них загинули, 14 поранено. Темношкірого нападника вбили на місці.

На той час у будівлі центру було близько 3 тис. людей. Ґреґорі Дейд, цивільний працівник ВМС з переляку зачинився в шафі й просидів там 11 год., доки його витягли правоохоронці.

— Ми пили каву вчотирьох у холі й раптово почули три постріли, — каже Пат, одна зі свідків. — Подивились одне на одного й завмерли. О Боже, знову новий форт Худ (2009-го військовий психіатр Нідал Хасан розстріляв на цій військовій базі в Техасі 13 беззбройних офіцерів, так помстився за загиблих мусульман. — "ГПУ").

Алексіс потрапив на закриту військову територію за пропуском іншого працівника. Мав при собі три пістолети. Стріляв з напівавтоматичної гвинтівки AР-15. Свідки кажуть, цілився вибірково. Cпецназівці оточили будівлю, зав'язалася 3-годинна перестрілка. Врешті Аарона вбили. Спочатку підозрювали, що він мав спільника. Потім заявили, що стрілець діяв сам.

Аарон служив на флоті близько чотирьох з половиною років. Мав дві медалі. Відзнаку "За службу у війні з тероризмом" отримав за порятунок постраждалих від терактів  11 вересня 2001-го в Нью-Йорку. Нагороджений також "За службу в національній обороні США". 2011-го його звільнили через невідповідну поведінку. Часто йшов з роботи без дозволу, не виконував наказів. Останнім часом працював у комп'ютерній компанії "Х'юлет-Пакард".

— Звільнення з армії не забирає в людини шанс отримати роботу у військовій сфері. Усе залежить від обставин. Алексіс був висококваліфікованим працівником. Ми справді дуже здивовані, — розповідає роботодавець Томас Хошко.

Батько Аарона каже, що син страждав на посттравматичний стресовий розлад. Його двічі затримували за стрілянину. Вперше стріляв по шинах автомобілів 2004 року. Тоді при арешті пояснював, що йому було зле, і він не розумів, що робить. Випадок повторився 2010-го в місті Форт Ворт, Техас. Тоді на Алексіса заявила в поліцію сусідка. Стріляв по її будинку. На допиті пояснив: випадково натиснув на гачок, коли одночасно куховарив та чистив зброю. Випустили за два дні.

— Він виглядав на 34 роки, але погляди мав на рівні 13-річного. Постійно потребував уваги до себе. Більше любив із тайцями спілкуватися, ніж з американцями. Багато пив, — говорить власник тайського ресторану, в якого Алексіс підпрацьовував.

Один із постійних клієнтів цього ресторану згадує Аарона як "дуже інтелігентного молодого чоловіка". Домовласник вважав його "хорошим хлопцем". Але чоловік, з яким Алексіс підпрацьовував у буддійському храмі, вважає, що той був "дуже агресивним і схильним до самогубства".

— Мотив убивці поки що невідомий. Не маємо жодної підстави вважати, що це тероризм, але й заперечувати не варто. Розслідування триває, — каже 70-річний Вінсент Грей, мер Вашингтона.

У день стрілянини тимчасово зупинили роботу вашингтонського аеропорту ім. Рональда Рейгана, зачинили найближчі школи. Закрили для відвідування Білий дім і будівлю парламенту. У штаб ВМС могли заходити лише представники вищого керівництва.

Зараз ви читаєте новину «Відставний моряк застрелив 12 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі