понеділок, 11 червня 2007 17:24

Від вибуху в Стамбулі постраждали 14 людей

Саморобна бомба вибухнула в неділю в невеличкому магазині у центральній частині Стамбула, що в Туреччині. Поранення отримали 14 людей. Один із постраждалих у критичному стані.

Поки що відповідальність за теракт жодна організація на себе не взяла. Влада міста теж не називає винуватців. Однак стамбульці твердять, що це зробили курди. Така ж версія з"являється у місцевій пресі.

Курди — найбільший народ світу, який не має своєї держави. Вони живуть у районі, де сходяться кордони Іраку, Ірану та Туреччини. В останній "курдська проблема" особливо загострена.

Представників цього народу у Туреччині 14–15 млн, тобто кожен третій. Вони вимагають створення автономії у південних районах країни, де століття тому жили їхні пращури.

На території Туреччини діє декілька екстремістських курдських угруповань. На минулому тижні війська країни увійшли в північні регіони Іраку, щоб нанести удар по базах бойовиків Курдської робітничої партії. Вибухи в Стамбулі вважають реакцією на ці події.

Кілька днів тому на фугасі підірвалася машина з турецьким патрулем. Загинули три солдати, ще четверо поранені. За цей теракт відповідальність на себе взяли "Яструби за звільнення Курдистану".

Конфлікт триває. Декілька турецьких парламентарів заявили, що розглянуть на засіданні питання про виселення курдів із країни.

Із середини 90-х Туреччина хоче вступити до Євросоюзу. Однак цього не станеться, доки на території країни триватиме громадянська війна.

Окрім курдів, Туреччина конфліктує із Грецією за північну частину Кіпру, та з Вірменією через геноцид вірмен після Першої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Від вибуху в Стамбулі постраждали 14 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі