середа, 21 квітня 2010 03:31

Ветерани виступили проти плакатів Сталіна

Від вівторка на вулицях Москви вивішують портрети Йосипа Сталіна. За рішенням міської ради, їх усього має бути 10. Роблять це у рамках підготовки до 65-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні.

Дев"ятеро ветеранів війни склали й відіслали колективного листа московському меру Юрієві Лужкову. Вважають, плакати з генералісимусом слід прибрати з вулиць міста.

— Московська мерія до 65-ї річниці Перемоги хоче "прикрасити" місто Сталіним. Вважаємо цю ідею блюзнірською. Роль Сталіна — не Перемога, а немислимі, ні з чим не співмірні масштаби втрат. Це образа для народу, який здобув Перемогу. Рішення ображає країну, підриває престиж Росії. Неприпустимо вивішувати в День Перемоги портрети ката і вбивці, — пишуть ветерани мерові столиці Росії.

Роль Сталіна — ні з чим не співмірні масштаби втрат

Лист підписали двоє фронтовиків — Ольга Косорєз і капітан морської піхоти Марк Рафалов. Окрім них — учасники війни, кінодраматург Яків Костюковський і Лев Нетто, Олена Літвейко-Белякова та інваліди війни Володимир Кантовський, Юрій Сагалович, Марк Нейфельд і Семен Маршак.

Про наміри розмістити плакати зі Сталіним московська влада повідомила в лютому. Правозахисні організації "Московська Гельсинська спілка", "Меморіал", рух "За права людини" вважають, що влада таким чином виправдовує терор 1930-х.

Юрій Лужков заявив, що плакати не прославляють Сталіна, а відображають історичну правду.

Зараз ви читаєте новину «Ветерани виступили проти плакатів Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі