середа, 24 травня 2006 17:45

Вдову спалили разом із мертвим чоловіком

В індійському селищі Рарі Буджург, що у південному штаті Уттар Прадеш, минулого тижня поліція заарештувала кілька десятків селян на похоронах їхнього сусіда.

Серед затриманих були і троє братів небіжчика. Разом із чотирма сотнями односельців ті спокійно спостерігали, як вдова покійника Від"яваті Сінгх вчинила обряд "саті" — кинулась у полум"я, де горіло тіло її чоловіка.

Обряд "саті" заборонений в Індії вже 175 років. Проте у сільській місцевості його все ще практикують. На похоронах в селищі Рарі Буджург поліцейські затримали присутніх, підозрюючи, що вони психологічно примусили Від"яваті так вчинити.

Один селянин навіть розповів, що за кілька секунд жінка спробувала вискочити з полум"я. Але брати покійного палицями загнали її назад. Через кілька хвилин вона загинула у вогні.

За чинним законом, того, хто сприяє чи спонукає до "саті", вважають злочинцем і карають. Йому загрожує довічне ув"язнення або смертна кара. Поліції важко затримати когось із підозрюваних — проти сусідів ніхто не хоче свідчити. Зараз індійський парламент розглядає законопроект, за яким членів сім"ї, що були присутні на похороні й не запобігли смерті вдови, вважатимуть винними у її смерті.

— Ці села відрізані від світу, — каже Ранджана Кумарі, працівниця столичного Центру соціальних досліджень. — Селяни неосвічені. Для жінки там чоловік — це бог, якому треба поклонятись. Ця традиція дуже вкорінена в індійському суспільстві. Її непросто змінити.

Згідно з релігійними віруваннями, "саті" — добровільний обряд. Але у Національному жіночому товаристві Індії кажуть, що часто жінок змушують йти на смерть.

— Інколи їх просто затягують, заштовхують у вогонь, — говорить голова товариства Ґіріджа В"яс. — Так часто трапляється, бо родичі не хочуть доглядати за самотньою вдовою, або зазіхають на власність покійника.

Небіжчиків у Індії традиційно спалюють. Церемонія відбувається біля храму на березі річки. Загорнене і прикрашене квітами тіло кладуть на дрова, найстарший член родини тричі обходить його із запаленим смолоскипом і підпалює. Після цього труну, в якій принесли покійника, пускають на воду за течією. А через кілька десятків метрів її виловлять бідні хлопчаки, щоб перепродати. Нова труна коштує близько $300, а за вживану вони отримають $20–30.

Часто за церемонією кремації з берегів річки спостерігають туристи. Все, що відбувається, вони знімають на камеру.

Зараз ви читаєте новину «Вдову спалили разом із мертвим чоловіком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі