пʼятниця, 23 травня 2008 18:57

У Кенії спалили одинадцять "відьом"

У кенійському селищі Нікео місцеві спалили 11 літніх людей, звинувативши їх у чаклунстві. З-поміж загиблих — 8 жінок і троє чоловіків віком від 80–96 років.

Місцеві склали список відьом на основі книги, яку вони нібито знайшли в одній із місцевих шкіл. Люди казали, що в ній чаклуни записували дати зустрічей та імена своїх жертв. Сільська рада провела засідання. Там вирішували, як покарати підозрюваних у чаклунстві. Кільком односельчанам життя зберегли після того, як ті зізналися у відьомстві й пообіцяли не займатися магією. Інших спалили живцем.

Очевидці розповідають, що натовп вривався у домівки "відьом" і вів їх на багаття. Потім підпалювали хату. Загалом у селі спалили майже 50 помешкань.

— Я уявити собі не міг, що мою жінку через стільки років уб"ють, навіть не довівши її вину перед Богом, — розповідає Енока Обіро. Чоловік на вогнищі втратив дружину.

У Нікео живуть переважно представники народності кісії. Вони неодноразово влаштовували розправи над тими, кого підозрювали в чаклунстві. У 1990-х кісії вбили та спалили десятки жінок і чоловіків.

У сусідній Танзанії місцеві вбивають негрів-альбіносів. Люди вважають, що частина тіла "білого" негра може принести щастя й гроші. Торік у країні зафіксували 19 убивств світлошкірих африканців. Однак місцеві правоохоронці кажуть, що вбивств набагато більше.

Раніше батьки продавали блідошкірих дітей цілителям. Ті використовували їх для обрядів. 250 тис. негрів-альбіносів, які живуть у Танзанії, намагається захистити спеціальна асоціація. Її представники їздять селами й розповідають людям про альбінізм. Пояснюють, що це не прокляття і не хвороба, а відсутність пігменту шкіри.

Зараз ви читаєте новину «У Кенії спалили одинадцять "відьом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі