середа, 16 червня 2010 05:15

В Афганістані знайшли невикористані родовища

Геологи США разом із спеціалістами Пентагона знайшли в Афганістані родовища корисних копалин майже на трильйон доларів. Там можна добувати літій, мідь, кобальт, золото і залізо.

— Країна має приголомшливий потенціал. З часом вона стане економічно сильною і стійкою, — каже Девід Петреус, представник Пентагона, генерал армії США.

Американська й афганська влади планують обговорити геологічне відкриття. Американці пообіцяли допомогу в розробці родовища та продажу копалин.

— В Афганістані видобувна промисловість практично не розвинена. Є кустарні шахти, але вони не здатні покращити економічну ситуацію країни. Невдовзі з"являться нові. Рівень життя населення зросте. З"являться додаткові робочі місця, — розповідає Джек Медлін, американський геолог.

Родовища корисних копалин розкидані по всій державі, зокрема й у південних і східних районах, уздовж кордону з Пакистаном. Найзначніші поклади міді й заліза. Знайшли величезні пласти літію. Його використовують при виготовленні акумуляторів до ноутбуків і мобільників, ракетного палива, лазерних матеріалів, у медицині і ядерній енергетиці.

Країна має приголомшливий потенціал

2004 року американські геологи знайшли в бібліотеці в столиці Кабула старі географічні карти корисних копалин. Їх складали радянські фахівці під час окупації Афганістану у 1980-х. За шість років ретельних досліджень американські дослідники повідомили афганську владу про родовища.

Зараз держава експортує килими, фрукти, овочі, сухофрукти, лікарські рослини, шкіру, дорогоцінне каміння та опіум. У провінціях Кандагар і Гільменд нелегально виготовляють до 90% світового опіуму-сирцю, з якого роблять героїн. Сім років тому від експорту опіуму країна отримувала майже $2,5 млрд щороку, що становило 50% усієї афганської економіки.

Зараз ви читаєте новину «В Афганістані знайшли невикористані родовища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі