пʼятниця, 07 вересня 2018 00:40

Установили особи росіян, які отруїли Скрипалів

Автор: Фото прес-служби британської поліції
  Агенти російської розвідки під іменами Олександр Петров і Руслан Боширов скоїли замах на свого колишнього колегу Сергія Скрипаля та його доньку Юлію в березні цього року
Агенти російської розвідки під іменами Олександр Петров і Руслан Боширов скоїли замах на свого колишнього колегу Сергія Скрипаля та його доньку Юлію в березні цього року

Прокуратура Великої Британії назвала підозрюваних, які отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок" колишнього російського розвідника 67-річного Сергія Скрипаля та його доньку Юлію, 33 роки. Двоє агентів розвідки РФ під іменами Олександр Петров і Руслан Боширов віком близько 40 років прибули до країни 2 березня.

Слідчі британського Скотланд-Ярду переглянули записи відеокамер спостереження загальною тривалістю 5 тис. год. Порівнювали кадри з місця отруєння та з британських аеропортів.

Петров і Боширов із російськими паспортами прибули до Британії в аеропорт "Ґатвік". Пробули в країні 54 год. Імовірно, мали поплічників. Оселилися в готелі в східному районі Лондона. Сліди "Новачка" знайшли в їхньому номері, іншим постояльцям загрози не було, кажуть правоохоронці. 4 березня росіяни навідалися до будинку Скрипалів у Солсбері. Нанесли отруту на ручку вхідних дверей. Того ж дня повернулися в Росію.

30 червня флакон, ніби від парфумів бренду "Ніна Річчі", підібрав житель сусіднього міста Еймсбері Чарлі Роулі. Подарував співмешканці Дон Стерджесс. Обоє потрапили до лікарні. Жінка померла. 4 вересня організація із заборони хімічної зброї підтвердила, що в пляшечці був "Новачок".

Поліція об'єднала замах на росіян та отруєння британців в одну справу.

Петрова і Боширова звинувачують у замаху на вбивство Скрипалів і поліцейського Ніка Бейлі — він першим прибув на виклик до місця отруєння, відвідав будинок потерпілих. Також — у зберіганні "Новачка" всупереч закону про хімічну зброю та в завданні важких тілесних ушкоджень потерпілим. Видати злочинців у Кремля не вимагатимуть — російська конституція забороняє владі видавати своїх громадян. Петрова і Боширова арештують, щойно вони опиняться в ЄС.

"Атаку затвердили в Росії на найвищому рівні. Тепер ми маємо спрямувати колективні зусилля проти ГРУ (військова розвідка Росії. — ГПУ). Задіяти для цього всі засоби національної безпеки", — заявила британська прем'єр-міністр 61-річна Тереза Мей під час виступу в парламенті. Британія наполягатиме на посиленні санкцій проти Росії, додала.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова запевнила, що імена підозрюваних нічого не значать. Звинуватила Британію, що росіян не допустили до розслідування.

Зараз ви читаєте новину «Установили особи росіян, які отруїли Скрипалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі