пʼятниця, 12 квітня 2013 06:30

"Усміхалася, навіть коли говорила про неприємне"

Маргарет Тетчер відвідала Україну раз — у червні 1990-го. Спілкувалася з керівництвом Компартії та виступала у Верховній Раді УРСР.

— Перша враження про цю жінку — рішучість і воля, — згадує радник президента 58-річний Анатолій Кінах, депутат тодішньої Верховної Ради. Стримана у висловлюваннях, але при цьому говорила все, що думала. Відчувалося, що кожне її слово, кожна деталь одягу, жести й макіяж наперед продумані.

Під час промови постійно усміхалася, навіть коли говорила про серйозні чи неприємні речі.

Віталася стримано і церемонно. Руку тиснула міцно, але тримала на відстані.

— Якогось шокуючого враження від цієї зустрічі не було, — каже депутат шістьох скликань парламенту 71-річний Ярослав Кендзьор. — На перший погляд вона здавалася красивою, авторитетною й розумною жінкою. Коли виступала, було відчуття, що на трибуні стоїть дуже цільна та вагома фігура, яка розуміє свою вагу у світі. Під час її виступу на трибуні лежав папірець із тезами, але вона відривалася від тексту і спілкувалася із присутніми. Обличчя жінки було доволі аскетичне й суворе. Іноді воно освічувалося усмішкою, яка була лише необхідно-традиційно дипломатичною.

До України Маргарет Тетчер приїздила з охороною. Але під час виступу в залі нікого з охоронців не було. Вони чекали на неї поза стінами парламенту.

Під час візиту Залізна Леді спілкувалася з головою "Народного Руху" В'ячеславом Чорноволом. Раніше він зустрічався з Тетчер, коли їздив до Великої Британії. Після зустрічі В'ячеслав Максимович казав: "Нашим політикам і керівникам держави треба було б хоч трохи перейняти тих якостей, якими володіє пані Тетчер. Вони до її рівня ще не доросли". А згодом говорив: "Коли ми розмовляли з пані Тетчер, вона побажала українцям звільнитися від комуністичного режиму, вийти на простори незалежності і почати будувати європейську державу". Та за 22 роки незалежності нам не вдалося цього зробити.

Зараз ви читаєте новину «"Усміхалася, навіть коли говорила про неприємне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі