вівторок, 02 вересня 2008 18:20

Ураган століття зруйнував 86 тисяч будинків на Кубі

Автор: фото: reuters/Claudia Daut
  Жінка з кубинського селища Пасо Реал де Сан Дієго стоїть на порозі власного будинку, від якого ураган ”Густав” залишив одну стіну
Жінка з кубинського селища Пасо Реал де Сан Дієго стоїть на порозі власного будинку, від якого ураган ”Густав” залишив одну стіну

Ураган "Густав" зародився в Карибському морі неподалік острова Гаїті 25 серпня. За тиждень існування отримав титул урагану століття. На своєму шляху "Густав" убив сотні людей і завдав збитків на мільярди доларів.

У Республіці Гаїті від шквального вітру та повені загинули 66 осіб. У сусідній Домініканській Республіці — вісім. Далі "Густав" рушив до Куби та Ямайки. Зачепивши останню краєм, стихія обрушилася на Острів Свободи сповна.

Нині на Кубі зруйновано 86 тис. будинків. Уряд країни оголосив небачену до того евакуацію. 300 тис. громадян тимчасово переправили на безпечніший західний край острова. Експерти поки що не беруться оцінити збиток, завданий кубинській економіці. Однак зазначають, йдеться про сотні мільйонів доларів.

Після Куби "Густав" рушив до Сполучених Штатів Америки. Він прямував до штату Луїзіана. Його столицю — Новий Орлеан 2005 року вщент зруйнував ураган "Катріна". Побоюючись повторення трагедії, 2 млн людей із Луїзіани негайно евакуювалися на сусідні території. Нині в Новому Орлеані залишилося не більш ніж 10 тис. осіб. Вони відмовляються залишати домівки через мародерів.

Після нашестя "Катріни" в місті тимчасово запанувала анархія. На вулицях убивали та ґвалтували, а озброєні банди пограбували все, що оминула стихія. Аби запобігти цьому, уряд США цього разу вислав до Нового Орлеана 3 тис. вояків із національної гвардії.

Однак дорогою до Америки "Густав" стишився. Синоптики перевели його з категорії ураганів у ранг тропічного шторму. Нині він висить над Луїзіаною й Техасом. Новий Орлеан потерпає від злив, однак повторне руйнування йому не загрожує.

Слідом за "Густавом" із Карибського моря до США вирушають ще два шторми — "Айк" та "Ханна". Синоптики вважають, що за наступну добу кожен із них може розігнатися до урагану.

Зараз ви читаєте новину «Ураган століття зруйнував 86 тисяч будинків на Кубі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі