понеділок, 09 липня 2007 17:46

Уперше дитина народилася із замороженої яйцеклітини

У канадському Монреалі народилася незвичайна дівчинка. Вона з"явилася на світ з яйцеклітини, яку на дозрівання помістили в лабораторію. Там її заморозили, розморозили й тільки потім запліднили. Немовля, за словами лікарів, почувається нормально. Ще троє майбутніх мам зараз виношують дітей після такої процедури.

Це відкриття може стати порятунком для жінок, які мають рак грудей, кисти, важкі захворювання яєчників.

Традиційний спосіб запліднення у пробірці передбачає, що воно відбуватиметься поза тілом жінки. Перед цим пацієнткам потрібні великі дози гормонів — щоб яєчники виробили достатню кількість здорових яйцеклітин. Але гормональна терапія може призвести до невиліковних хвороб нирок, заважати дії хіміотерапії. Новий метод передбачає, що з організму хворої жінки забирають ще незрілу яйцеклітину. Вона розвивається у пробірці. Її заморожують. А тоді можуть запліднити у будь-який час після розмороження.

Таким чином жінка має змогу почекати до кінця лікування, після чого завагітніти.

Під час тестувань лікарі не були впевненими, що яйцеклітина витримає замороження й розмороження. При цьому збереже здатність до запліднення. Вдала спроба дає великі надії. Проте жінок попереджають, що метод ще мало вивчений.

У клініці 35-річна Мелані Бойвін уже заморозила свої яйцеклітини для доньки Флаві. Їй сім років, і вона має важку патологію. Організм дівчинки ніколи не утворюватиме власних яйцеклітин, але виносити плід й народити вона може.

Це перший випадок у світі, коли мати стає донором яйцеклітин для доньки.

Зараз ви читаєте новину «Уперше дитина народилася із замороженої яйцеклітини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі