неділя, 19 серпня 2007 15:49

Уґо Чавес хоче стати президентом без обмежень

"Так реформі, що приведе до соціалізму XXI століття" — з такими плакатами та червоними прапорами стояли минулої середи прихильники президента Венесуели Уґо Чавеса перед приміщенням Національної Асамблеї, законодавчого органу країни.

Того дня проходило засідання, на якому 53-річний Чавес пропонував змінити деякі положення Конституції 1999 року. Говорив, зокрема, що президентський термін слід продовжити з шести до семи років та скасувати обмеження в кількості переобрань на посаду. За чинною Конституцією, одна особа може бути главою держави не більш ніж два строки.

Ще раніше, в січні цього року, президент дозволив собі самостійно приймати рішення, які стають законами. Національна Асамблея прийняла закон, який на 18 місяців увів у країні пряме президентське правління.

Нині Чавес планує дозволити націоналізувати приватні підприємства до того, як суд прийме відповідне рішення. Також максимально посилити контроль держави за Національним банком. Це дасть доступ до мільярдів доларів закордонних клієнтів. Окрім того, пропонує створити нову кооперативну форму власності, новий підрозділ у війську та зменшити робочий день до 6 год.

Усі пропозиції Уґо Чавеса Національна Асамблея мала опрацювати протягом місяця. Чи приймати їх, громадяни вирішать на референдумі.

Західні критики президента Венесуели кажуть, що він створює собі можливість залишатися при владі все життя, як його друг, президент Куби Фідель Кастро.

Чавес заперечує всі звинувачення. Він стверджує, що за роки його президентства країна зробила великий поступ у розвитку демократії. Підкреслює, що народ добровільно переобрав його на другий строк.

Зараз ви читаєте новину «Уґо Чавес хоче стати президентом без обмежень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі