середа, 14 листопада 2007 17:00

Убивцю швейцарського диспетчера зустріли як героя

Убивцю швейцарського диспетчера зустріли як героя

У ніч на вівторок у московському аеропорту "Домодєдово" сів літак із 51-річним жителем Північної Осетії Віталієм Калоєвим на борту. Чоловік повертався зі Швейцарії, де відбував покарання за вбивство 36-річного авіадиспетчера Пітера Нільсена. Його вважали винним в авіакатастрофі над Боденським озером. Тоді загинули дружина та двоє дітей Калоєва.

— Ти справжній чоловік! Помстився за родину, і за те ми тобі вдячні! — кричали йому кількасот людей в аеропорту.

2 липня 2002 року над територією Німеччини зіткнулися Ту-154 Башкирських авіаліній та вантажний боїнг швейцарської компанії "DHL". На борту пасажирського літака було 69 людей, більшість із них — діти, які летіли на відпочинок до Іспанії. В аварії звинуватили швейцарського диспетчера й пілота Ту-154.

Калоєва не задовольнила грошова компенсація. Він убив диспетчера, якого вважав винним у смерті дітей. Швейцарський суд засудив його до 8 років ув"язнення. Чоловік відсидів два роки. Достроково звільнившись, повернувся до Росії.

Віталій Калоєв не радий, що скоїв убивство, однак ні про що не шкодує. Він стверджує, що знайшов Нільсена за допомогою приватного детектива, тільки щоб поговорити. Однак диспетчер зовсім не виявив розкаяння, тож Калоєв у стані афекту зарізав його.

— Як мені його жаліти? Мені легше не стало, що він помер. Мої діти не повернулися, — казав він на суді. — Що зараз робити, не знаю. Ніяких планів. Та й які можуть у мене бути плани?

Результати швейцарського розслідування показали, що більшою мірою, ніж Нільсен, за трагедію несла відповідальність його компанія "Скайґайд". Виявилося, що того дня в контрольному центрі Цюриха не працювали головний радар і аварійний телефон. В той час їх ремонтували. Діяв лише запасний телефон, але ніхто не проінформував про це персонал. До того ж компанія найняла менше диспетчерів, ніж було необхідно для забезпечення міжнародних польотів.

Зараз ви читаєте новину «Убивцю швейцарського диспетчера зустріли як героя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі