четвер, 24 березня 2022 00:40

"У травні мав бути великий захід із подарунками. Його скасували"

Понад 220 іноземних компаній припинили роботу в Росії. В Європі закликають бойкотувати тих, хто відмовляється залишати російський ринок. Серед них — "Нестле", "Юнілевер", "Проктер енд Гембл", "Данон", гіпермаркети "Ашан" і "Метро", будівельні супермаркети "Леруа Мерлен".

— Не розумію, чому в це вплутують іноземні компанії, — каже вчителька з Москви 46-річна Валерія Вірченко. — Я була дистриб'ютором косметики в кількох компаніях. Подобався корпоративний дух. "Оріфлейм" написали, що обмежать перелік вигідних акцій і привозитимуть менше певних товарів з європейських заводів. Чому так? У травні мав бути великий захід від "Мері Кей" із подарунками. Його скасували. А чекали на нього весь рік. Дівчата з України вимагають, щоб компанія взагалі припинила роботу в Росії. Але в нас усіх одна мета — нести у світ красу. Українки тиснуть на міжнародні офіси, а ті бояться відмовити їм.

Про припинення продажів оголосили автоконцерни "Ауді", "Форд", "Рено", "Мерседес", "Ягуар", "Хонда", БМВ, "Мазда", "Тойота", "Фольксваген". Також не постачатимуть у Росію запчастини.

— На автосервісі ніколи не тримали багато запчастин, — говорить автомеханік із Норильська Володимир Єжов. — Мали найходовіше. Коли зрозуміли, що треба терміново довозити, було пізно. Ніхто зараз не хоче віддавати оригінальні запчастини. А клієнти відмовляються ставити китайські. Братимемо через перекупників. Але кожен ремонт затягуватиметься, доки не придумають якусь схему. Офіційно в Європі не так просто роздобути, наприклад, електроніку. Дружина й донька мають спадкову хворобу. Приймали бельгійські препарати. Їх залишилося на три тижні. Купити ніде. Лікар розводить руками й пропонує індійський замінник. Він неефективний, ще й малій дає побічку. Щодня проклинаю Путіна.

Компанія "Вікторія Сікрет" закрила всі російські магазини й переказала фінансову допомогу Україні. Також із Росії пішли "Шанель", "Есті Лаудер" і "Луї Віттон".

— Ютюб відключив монетизацію для росіян, — каже блогерка 32-річна Вероніка Заборовська з Москви. — Нічого не отримуватимемо ні від переглядів, ні від реклами. Але це моя робота. Я робила її з душею та якісно. Мовчу вже про контракти на рекламу. "Ейвон" не продаватиме товари з російського заводу решті Європи. Це означає скорочення виробництва, а отже, і робочих місць. Консультанти обмежили продаж найпопулярніших товарів. Мабуть, хочуть взагалі піти.

Роботу припинили більшість платіжних систем.

— Коли говорили про санкції, не переймалася, — розповідає продавець антикварних листівок із Санкт-Петербурга Ірина Луговая. — Мала вісім рахунків у різних системах. Всі найзручніші закрили. Російські системи ізольовані від світових. Покупці не хочуть заморочуватися. Ще й магазин на "Ібей" із кількома тисячами відгуків заблокували. Кому в Росії потрібні дорогі листівки зараз? Розумію, що треба потерпіти, але всі звикли до певного рівня життя. Важко відмовитися.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"У травні мав бути великий захід із подарунками. Його скасували"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі