пʼятниця, 01 квітня 2011 08:00

У Токіо бояться купувати молоко

— Ходив сьогодні в супермаркет, овочі купував на вечерю. Полиці завалені хлібом, здобою, а молочний відділ — порожній. Лежать кілька пакетів молока, — розповідає "ГПУ" 26-річний Юші Кавасе, житель Токіо.

Каже, жителі японської столиці не купують молока, бо бояться радіації.

На третій тиждень після землетрусу й цунамі у країні починають працювати торговельні центри й магазини. Дорожні служби відновлюють шляхи.

Люди повертаються у зруйновані помешкання на північному сході країни, розбирають завали, витягають уціліле майно. Їжу готують на вулицях. Викладають із цегли пічки, кладуть зверху металеві пластини, під якими розводять вогонь. Варять у великих каструлях.

У більшості міст на півночі перебої з електрикою. У великих торговельних центрах Токіо зупиняють ескалатори, щоб економити електрику. У багатоповерхівках не працюють ліфти.

Багато людей після вибухів на атомній станції "Фукусіма-1" виїхали до інших країн.

— Поки що від поїздки в Японію утримує одне — радіація. Поїду згодом. Хочу закінчити там дисертацію, — каже індонезійський докторант Захрул Фуаді, 39 років.

Він уцілів 2004 року в Індонезії під час катастрофічного землетрусу, коли загинули 168 тис. людей. Вижив і під час цьогорічного японського та цунамі.

Сім років тому на узбережжі індонезійської провінції Ачех стався землетрус магнітудою 8,9 бала. Захрул посадив у мотоциклетну коляску дружину й двох дітей. Поїхали якнайдалі від узбережжя, у гори.

— Повернувся в село і злякався. Суцільні руїні. На дорогах через кожних три метри лежали трупи. Вирішив тікати в Японію, — розповідає.

Шість років тому оселився в місті Сендай. Вступив у місцевий університет, почав писати дисертацію. При перших поштовхах сидів в аудиторії на третьому поверсі. Розповідає, що не злякався. Знав, що цунамі набагато страшніше.

Будинок, де жив із сім'єю, розташований за 20 км від узбережжя. Хвиля його не зачепила. Але Фуаді вирішив тікати, бо електрики в місті не було, а температура в приміщенні знизилася до 0°С. Звернувся в евакуаційний центр. Через кілька днів виїхав із сім'єю в Індонезію.

Землетрус магнітудою майже 9 балів і потужне цунамі сталися на півночі Японії 11 березня. Загинули понад 10 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «У Токіо бояться купувати молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі